2024. április 23., kedd

Szerbia uniós csatlakozása a polgárok érdekét szolgálja!

Szeptember 13-án és 14-én Strasbourgban sor került az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság hatodik ülésére, melynek munkájában szerbiai és európai parlamenti képviselők vesznek részt. A szerb oldalon a Vajdasági Magyar Szövetséget Kovács Elvira képviselte, Deli Andor fideszes EP-képviselő pedig szintén részt vett az ülésen.

Deli felszólalásában hangsúlyozta: A csatlakozási tárgyalások fő kedvezményezettjei a polgárok kell hogy legyenek. Az európai integrációs folyamatok és a nemzeti jogrendszer uniós jogszabályokkal való harmonizációja a jogállamiság és az alapvető jogok terén ugyanis nem csak a csatlakozási feltételeknek való megfelelésről szól. A polgárok szemszögéből nézve az integrációs folyamat az életkörülmények javulását, új munkalehetőségeket és jogbiztonságot kell hogy jelentsen. A polgárok legyenek tehát a csatlakozási tárgyalások első számú haszonélvezői és kedvezményezettjei! – hívta fel a figyelmet a vajdasági EP-képviselő.

Az alapjogokról és azok védelméről folytatott vita során a néppárti politikus kiemelte: Sok munka elé néz még a belgrádi kormány a kisebbségek jogait és helyzetét illetően. A feladatokat a Kisebbségi Akcióterv összegzi, a végrehajtásuk már megkezdődött, a munka nehezebb része viszont a gyakorlati megvalósítás, aminek a kisebbségek mindennapi életében pozitív változásokat kell hoznia. A vajdasági magyarság, de más nemzeti kisebbség szempontjából is az a legfontosabb, hogy egy jogaiban megerősödött közösségként kerüljön ki a csatlakozási folyamatból.

– Bármennyire fontos is, ne a Bizottság által szabott feltételeknek való megfelelés legyen az első számú szempont, hanem az, hogy a polgárok érezzék a javulást a mindennapi életükben. Ennek az aspektusnak a szem előtt tartása biztosítani fogja a közvélemény támogatását az európai integrációs folyamatok tekintetében, és a megfelelő pillanatban igent mondanak majd az uniós csatlakozásra. A további munkám során jómagam is e szempont megvalósulását fogom prioritásként kezelni – áll Deli Andor sajtóközleményében.