2024. április 24., szerda

A vállalatok erejétől függ az ország sikere

Díjban részesültek Vajdaság legeredményesebb vállalatai a Vajdasági Gazdasági Kamara díszülésén

A Vajdasági Gazdasági Kamara díszülésén Igor Mirović tartományi kormányfő és Boško Vučurević, a gazdasági kamara elnöke átnyújtotta a hagyományos éves díjakat a legsikeresebb vajdasági gazdasági szervezetek képviselőinek, valamint azoknak az egyéneknek, akik kiemelkedő eredményeket értek el a a gazdaság területén a 2016-ban.

Dimitrije Knjeginjić, Boško Vučurević és Igor Mirović (Dávid Csilla felvétele)

Dimitrije Knjeginjić, Boško Vučurević és Igor Mirović (Dávid Csilla felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő nyilatkozatában kifejtette, hogy láthatóak az eredmények: a bruttó hazai termék növekedése, az ipari termelés, a turizmus és a kivitel erősödése szemlélteti azt, hogy hazánkban a gazdaság pozitív irányba tart.

– A vállalatok eredményességén áll vagy bukik Vajdaság és Szerbia gazdasági sikere. A vállalatok eredményessége a célratörő vezetéstől és a foglalkoztatottak erejétől függ. Ezáltal jöhet létre újabb nyereség, amiből az állam, a tartomány és a helyi önkormányzatok támogathatnak minden egyéb szükségletet – mondta Mirović.

A mezőgazdaság területén jelenleg nem beszélhetünk előrehaladásról, viszont a legtöbb gazdasági szektorban fejlődés tapasztalható – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

– Az ipari termelés 2017 első hét hónapjában gyors ütemben növekedett. A turisták számának tekintetében is kimagasló eredményeket értünk el, az idén ugyanis 8,1 százalékkal többen látogattak el hazánkba, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a külföldi turisták száma pedig 10,9 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva. A foglalkoztatottak száma szintén nőtt 2017-ben, július végén ugyanis 11,5 százalékkal kevesebb volt a munkanélküli Vajdaság területén, mint az előző év júliusában. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb befektetések várhatók az egészségvédelem és az oktatás terén, valamint az ipari zónákban egyaránt. Jelenleg Vajdaság-szerte tizenegy új ipari zóna fejlődik újabb befektetések révén – mondta Mirović.

A díjazottak a tartományi kormányfővel (Dávid Csilla felvétele)

A díjazottak a tartományi kormányfővel (Dávid Csilla felvétele)

A gazdasági kamara díszülésén Boško Vučurevićet ismét megválasztották a kamara elnökévé. Vučurević elmondta, hogy a Vajdasági Gazdasági Kamara egyik fő feladata a vállalkozók egybegyűjtése. A gazdaság folyamatos fejlődése érdekében pedig nélkülözhetetlen az új piaci lehetőségek megnyitása a vállalkozók előtt. Felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy az ágazati társulásokon keresztül aktívan kapcsolódjanak be a gazdasági kamara munkájába. Vučurević hozzátette, hogy a díjak azt bizonyítják, hogy a gazdasági kamara értékeli azoknak a vajdasági vállalkozóknak a munkáját, akik a nehézkes feltételek ellenére előreviszik vállalkozásukat.

A díjazott vállalatok között szerepel a belcsényi (beocsini) Lafarge cementgyár, a szabadkai Goodwill gyógyszertár és a titeli, Ciric Agro MĐŽ vállalat. A kátyi Unimet alkatrészgyártó cég, valamint az óbecsei Agro-promet vezetői pedig egyéni díjat vettek át.

Dimitrije Knjeginjić, a Lafarge cementgyár igazgatója a díjazottak nevében elmondta, hogy a Vajdasági Gazdasági Kamarának köszönhetően eredményesen kifejezésre jutnak a gazdasági szükségletek, a sikeres párbeszéd és közreműködés révén pedig újabb célok és befektetések valósulhatnak meg.