2024. április 19., péntek

Győzött a dialógus kultúrája

Miloš Vučević polgármester három hónappal ezelőtt felhívást intézett az önkormányzati és a civil szervezetekhez, polgári csoportosulásokhoz, hogy indítsanak közvitát a Kínai negyed jövőjéről, szervezzenek közvélemény-kutatásokat, vitafórumokat az egykori Petar Drapšin gyárnegyedbe tervezett Youth creative polis projektummal kapcsolatban.

A Youth creative polis elképzelés valószínűleg a legfontosabb infrastrukturális projektum az Európa Kulturális Fővárosa 2021 és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 rendezvény- és projektumsorozatok keretében.

A Kínai negyed jövőjéről Újvidéken sikerült demokratikus-társadalmi megállapodásra jutni, így közös erőbevetéssel indulhat a Youth creative polis projektumának megvalósítása (Ótos András felvétele)

A Kínai negyed jövőjéről Újvidéken sikerült demokratikus-társadalmi megállapodásra jutni, így közös erőbevetéssel indulhat a Youth creative polis projektumának megvalósítása (Ótos András felvétele)

– Nagy büszkeséggel állapíthatom meg, hogy Újvidék újabb győzelmet aratott. Ez a győzelem talán még a tavalyinál is jelentősebb. Függetlenül attól, hogy a valamikori Petar Drapšin gyárnegyed jövőjének kérdésében különböznek a vélemények, nagy győzelmet arattunk, mert sikerült kulturált dialógust kialakítani a városunk építésére és fejlesztésére vonatkozóan – mondta Vučević, majd hozzátette: A polgárok véleményét tiszteletben tartva, a demokrácia és az átláthatóság jegyében öt pontba foglaltuk össze a Youth creative polis jövőbeli fejlesztési tervét:

1. Elkészült a részletes területrendezési terv a Petar Drapšin gyárnegyed építészeti sajátosságainak a megőrzésére.

2. Sikerült közös nevezőre jutni a kulturális és a gazdasági szakértőkkel, valamint a civil szférával a Youth creative polis jövőjével kapcsolatban.

3. A Youth creative polisban bonyolítják majd le azokat az aktivitásokat, amelyeket az Akciótervben megfogalmaztak. Ezek érintik a kulturális és a kreatív ipari tevékenységeket, valamint azokat a szolgáltatóipari tevékenységeket, amelyeket eddig nem határoztak meg pontosan, de jelentősek a kulturális-művészeti produkcióban. Ezzel elhárul annak a veszélye, hogy a Kínai negyedet lakónegyeddé építsék át, vagy hogy bevásárlóközpontot építsenek az egykori Petar Drapšin gyár helyén.

4. Megalakul majd a Youth creative polis (YCP) Tanácsa, amely az infrastrukturális és nagyberuházási munkacsoportban hozzájárul a Kínai negyed felújítási projektumának pontosabb és átláthatóbb kidolgozásához, valamint a projektum gazdasági fenntarthatóságának a biztosításához. A Youth creative polis Tanácsának tagjai a városi hivatalok, az infrastrukturális és nagyberuházási munkacsoport, a kreatív mesterségek, a kulturális és művészeti produkció, valamint az OPENS és a Novi Sad 2021 Alap képviselői, illetve tagjai lesznek.

5. A Novi Sad 2021 Alap kezdeményezésére megalakul egy szakértői csapat, amely a Youth creative polis Tanácsának és az infrastrukturális és nagyberuházási munkacsoport rendelkezésére áll majd, és segít biztosítani a projektum által meghatározott, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzéseket, az eddigi elméleti és gyakorlati tapasztalatok alapján. A szakértői csapatot eminens szakértőkből állítják össze, akik világhírnevet szereztek maguknak az eddigi tevékenységükkel a kultúra, a dizájn, az építészeti hagyományok ápolása, az idegenforgalom és a nemzetközi kapcsolatok elmélyítése terén.

A dialógusnak köszönhetően most történt meg először az, hogy a polgárok, a civil szféra, a szakértők és az önkormányzat képviselői közösen hozták meg azokat a döntéseket, amelyek rendkívüli jelentőséggel bírnak Újvidék jövőbeli fejlődésével kapcsolatban.