2024. március 28., csütörtök

Több mint bor

A hétvégén szüreti napok Palicson

Az idei, immár huszonnyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő palicsi szüreti napok rendezvénysorozatra szeptember 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap kerül sor. A programok helyszíne a tóparti sétány és az ott található Nagyterasz lesz, ahol számos program várja a kilátogatókat. A rendezvény szervezésében négy szervezet vesz részt, a Palics Park Kft., az Észak-vajdasági Földműves Egyesület, a szabadkai Rotary Club, valamint az Arena Zabatkiensis Borlovagrend, amelyeknek tagjai csütörtökön egy sajtótájékoztató keretein belül ismertették a programokat.

(Fotó: Archív)

(Fotó: Archív)

Először Keller Sándor, a Rotary elnöke szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy szervezetük elsődleges tevékenységi köre a jótékonykodás, amit különböző humanitárius akciókkal valósítanak meg. A Rotary szombaton 10 és 16 óra között Az emberiesség gyümölcsei elnevezéssel egy olyan találkozóra invitálja a családokat és baráti társaságokat a Női Strandhoz, amely humanitárius jelleggel is rendelkezik, ugyanis a kezdeményezés célja, hogy segítse a tehetséges fiatalok középiskolai és egyetemi tanulmányait. A rendezvény keretein belül az ételek és italok árusításából befolyt összeget ösztöndíjakra és donációkra fordítják.

Dragutin Miljković, az Arena borlovagrend lovagja felszólalásában kiemelte, szervezetük sorrendben immár tizenhetedik alkalommal rendszeres résztvevője a szüreti napoknak, és céljuk, hogy népszerűsítsék a homokvidék termékeit, elsősorban a szőlőt és a bort. Mint mondta, a szüreti napok alkalmat adnak az ünneplésre és az örömre, és ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a környezet ekkor a legszebb és legillatosabb, hisz minden az arany színére, valamint az érésre utal. A lovagrend nagy szerepet kap az ünnepélyes megnyitón, amikor megválasztják az év borászát és az idei szüret királynőjét, ugyanakkor kiállítást szerveznek és az új tagok felvételére is sor kerül. Az Arena Zabatkiensis jó kapcsolatokat ápol a szabadkai Mon Mirage nevű táncklubbal és az Adagio vegyeskórussal, akik az idei szüreti napokon is fellépnek. Emellett meg kell említenünk a szombaton 13 órakor kezdődő borolimpiát is, amelynek szervezésében nagy szerepet vállalt a palicsi Olimpia Sportszövetség, és amelyben olyan versenyszámok szerepelnek, mint például a hordógörgetés, almaszedés, szőlőprés szétszedése és összerakása stb.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Az Észak-vajdasági Földműves Egyesület képviseletében Balog Anita elnök szólt a szervezet által rendezett programokról, amelyek között szerepel gyümölcs- és zöldségkiállítás, gyermekrajz-kiállítás a szüreti napok témájára, pontgyűjtő játék gyermekek és felnőttek részére, emellett keresik a legjobb házi pálinkát, tortát, süteményt, valamint gulyásfőzőversenyt is tartanak, és az idén első alkalommal házilekvár és -szörp kategóriában is keresik a legízletesebb termékeket, a gyerekeknek szüreti játékokat szerveznek, valamint a résztvevők tombolán vehetnek részt.

Sanja Prijić, a Palics Park munkatársa végezetül emlékeztetett arra, hogy a programok sora 16-án, 10 órakor kezdődik, míg az ünnepélyes megnyitóra 12 órakor kerül sor, majd ezt követően 16 órától az Uspomena tamburazenekar szórakoztatja a nagyérdeműt, míg 18 órától a Ravnica tamburásai lépnek a Zenei Pavilon színpadára. Vasárnap délelőtt a gyermekeké a főszerep, többek között a szabadkai Gyermekszínház előadását is megtekinthetik, míg a délután folyamán megtartják az ajvárkészítő verseny szabadkai fordulóját.

Mindezek mellett méz-, virág-, madár-, kisállatkiállítás és kirakodóvásár várja az érdeklődőket.