2024. április 19., péntek
ŐSZI ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Jövőre a zsinagógában?

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezésében került sor szerdán este a városházán, A Dohány utcától a Broadwayig címmel, a harmadik szabadkai kántorkoncertre, amely ezúttal is telt ház előtt zajlott. Az egybegyűlteket Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke köszöntötte:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az ötlet és a készség a hangverseny megszervezésére Magyarország Szabadkai Főkonzulátusáról indult 2014-ben. A nagyszámú közönség is azt bizonyítja, hogy a szabadkai kántorkoncert az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál egyik legjelentősebb művelődési programrésze. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának valamennyi munkatársa a kezdetektől fogva támogatja a rendezvény megszervezését és magára vállalta a lebonyolítását. Reményeink szerint az elkövetkező években is élvezzük majd a kántorok koncertjét a főkonzulátuson dolgozó barátaink segítségével – hallottuk Szabados Róberttől.

Dr. Babity János főkonzul örömét fejezte ki, amiért a szabadkai kántorkoncertekre sokan kíváncsiak:

– A kántorkoncert népszerűsége évről évre növekszik. Legközelebb talán azon kell gondolkodnunk, hogy egy még nagyobb teremben tartsuk meg, esetleg a zsinagógában? Szabados Róbert nagyon előzékenyen előtérbe helyezte a főkonzulátust, de valójában közös munkáról van szó. Igyekszünk azt a szellemiséget továbbvinni, amit 2014-ben kezdtünk el. Először a holokauszt-emlékév keretében emlékeztünk meg a több mint hetven évvel ezelőtti eseményekről és a vajdasági, bácskai zsidóság deportálásáról. A rendezvénysorozatnak több állomása volt, komolyabb hangvételű programrészekkel és könnyedebb, zenés műsorokkal. Utóbbiak lényege az volt, hogy a mai zsidóság életét, kultúráját is megmutassa. A kántorkoncerttel is ezt próbáltuk továbbvinni – fejtette ki dr. Babity János, majd pedig dr. Steinfeld Josua, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke is köszöntötte a közönséget.

Az esten Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely, Raáb Gábor és Zucker Immánuel kántorok, valamint Lakatos György gitárvirtuóz és Neumark Zoltán zongoraművész léptek fel.