2024. április 18., csütörtök

Zomborban külön tanulnak a migránsok gyerekei

A tartományi oktatási titkárság támogatja a menedékkérő gyermekek beíratását a szerbiai általános iskolákba.

A zombori iskolaigazgatás az ország más részeitől eltérő módon kívánja bekapcsolni az oktatási rendszerbe a migránsok gyermekeit.

A külön modellt arra alapozza, hogy a helyi, a szabadkai és a nagykikindai befogadó központban rövid időt töltenek a felnőttek és a gyerekek is, átlagban mindössze két hetet. A gyerekek létszáma szinte napról napra változik, képtelenség őket bekapcsolni a rendes oktatási folyamatba, ezért az Oktatásügyi Minisztérium álláspontja, hogy ezek a gyerekek a központokban kapjanak támogatást a tanuláshoz, nem pedig az iskolákban.
Az iskolaigazgatás az Ivo Lola Ribar és a Testvériség-egység iskolákkal egyetemben kidolgozta a migránsgyerekek oktatási stratégiáját. Ennek alapján műhelymunkákat szerveznek heti három alkalommal a befogadóközpontban tartózkodó 19–25 gyermeknek. Az alsós életkorúaknak 9.30 és 10.00 óra között, majd 10.30-tól délig a felsősöknek számítókkal foglalkoznak.
Nagy kihívás ez az oktatók számára, a verbális közlés lehetősége ugyanis háttérbe szorul, hiszen a gyerekek csupán anyanyelvüket ismerik, esetleg tudnak valamennyit angolul. Olyan módszertant és technikákat kell alkalmazniuk, amelyeket a gyerekek elfogadnak, megértenek, és segítik őket tanulmányi előmenetelükben.
Egyelőre nem tudni, hány pedagógus és szakmunkatárs végzi ezt a munkát, az viszont biztos, hogy a migránsok gyerekeinek oktatásáért nem kapnak külön fizetséget, hanem a tanórákat beleszámolják a heti negyven munkaórába – nyilatkozta a sajtónak Ksenija Liščević tanügyi tanácsos. Jelenleg a pedagógusok útiköltségére nem találtak keretet, az iskolaigazgatás a helyi önkormányzattal együtt kívánja megoldani az oktatók utaztatását a befogadó központig és vissza.
A két iskola igazgatója és a tankerület vezetőségének képviselői szülői értekezletet tartottak Zomborban és Szabadkán, ahol a szülők láthatóan elégedettek voltak a fölkínált lehetőséggel, és tapasztalták, hogy a gyerekek szeretnének tanulni.
Támogatás a migráns gyerekek beiskolázására
A tartományi oktatási titkárság továbbra is támogatja a menedékkérő gyermekek beíratását a szerbiai általános iskolákba, áll a titkárság közleményében.
Mint ismeretes, a Šid községhez tartozó falvakban a szülők tiltakoznak az ellen, hogy gyerekeik a migránsgyerekekkel egy osztályba járjanak. Ez a kérdés az oktatásügyi minisztérium újvidéki iskolaigazgatóságának hatáskörébe tartozik. A tartományi titkárság a hatáskörével összhangban támogatást nyújt a migránsgyerekek beiskolázási problémáinak megoldásában.
Nem indult unalmasan az új tanév
Az új tanévben a Szerbiában tartózkodó migránsok gyermekei is beültek az iskolapadokba. Jelenleg országszerte 27 tanintézményben 252 menedékkérő gyerek tanul. A legtöbben Belgrádban és Šiden indultak iskolába. Szeptember végéig várhatóan 590 migráns tanul Szerbiában. Mint ismeretes, Šid környékén a szülők tiltakozást szerveztek, és aláírást gyűjtenek a kialakult helyzet miatt. A szülők aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a menedékkérő gyermekek a szerb nyelv nem megfelelő ismerete miatt több figyelmet igényelnek majd, emellett felmerült a nem megfelelő orvosi ellátás kérdése is.
Ivan Miškovićnak, a menekültügyi főbiztosság munkatársának elmondása szerint a bevándorló gyerekek átestek a szükséges orvosi vizsgálatokon és egészségesen vesznek részt az oktatásban.
Hangsúlyozta, hogy az oktatási minisztérium megfelelően felkészítette az iskolákat, a tanárokat, a munkatársakat, és különféle könyvek, tanszerek állnak a rendelkezésükre.
A menekültügyi főbiztosság munkatársa hozzátette, különösen fontos, hogy továbbra is megőrizzük a migránshelyzet kapcsán Szerbiáról kialakult pozitív képet.