2024. április 25., csütörtök

Györe Tsonga ellen (?)

A zentai teniszező Lille-ből nyilatkozott a Magyar Szónak

Györe László a szerb válogatott tagjaként készül a Davis-kupa világcsoportjának elődöntőjére a franciaországi Lille-ben. A világranglista 95. helyén álló teniszező először kapott meghívást a szerbiai felnőttválogatottba, s jelen állás szerint pénteken pályára lép a franciák elleni találkozón, amelynek a tétje a Davis-kupa döntőjébe jutás.

A múlt héten a Szerbiai Teniszszövetség hivatalos honlapján megjelent beszélgetés elején a 22 éves teniszezőt az egyik legtehetségesebb szerbiai játékosnak nevezték, s azt írták róla, hogy a szerbiai teniszsport jövőjének egyik kulcsfigurája. Györe remek évet tudhat maga mögött, hiszen megnyerte a perugiai challenger tornát, Budapesten a 250-es ATP-viadalon az elődöntőig jutott, s az év elején kitűzött célt, hogy bejusson a száz legjobb játékos közé, már július 24-én megvalósította, amikor a 91. helyen jegyezték a világranglistán. Az olaszországi Cordenonsban augusztus közepén megrendezett challengeren elődöntős volt, a Roberto Carballés Baena elleni mérkőzést azonban sérülés miatt kénytelen volt feladni. Így a US Open selejtezője helyett terápiára kényszerült:

Belgrádban kezelték a sérülésemet: tizenkét terápiát kaptam egy hét alatt. Az edzéseken már nem fájt, az elején még egy picit éreztem, de mostanra teljesen helyrejött. Korábban nem volt a karommal gondom, s minden bizonnyal a sorozatos terhelésnek a következménye a sérülés” – nyilatkozta Györe a Magyar Szónak, és a sérülés után mindjárt a franciák elleni mérkőzésre terelődött a szó:

Egyelőre még nem került szóba a felállítás, de amit a beszélgetésekből leszűrtem, abból az derül ki, hogy a tervek szerint első nap pályára lépek majd. Kedden edzettünk először azon a pályán, amelyiken a mérkőzést is rendezik, s majd a szerdai, valamint a csütörtöki edzések után dől el, hogy kik alkotják a csapatot” – mondta Györe, aki megköszönte Nenad Zimonjićnak, hogy meghívta a válogatottba. Ami a bemutatkozását illeti, a zentai teniszező elmondta, hogy kettős érzések kavarognak benne:

Egyrészt nyugodtabb vagyok, mint mikor egyénit játszom, mivel ez csapatverseny, s nemcsak az én eredményem számít, hanem a többieké is. Másrészt viszont mivel az egész országot képviseljük, a felelősség is nagyobb. Talán annyival könnyebb lesz, hogy ezúttal a pálya szélén ott vannak a társaim, az edző, akik biztatnak, szurkolnak, míg ez az egyéni tornákon nincs így” – nyilatkozta Györe, aki Dušan Lajović (80. a világranglistán) után minden bizonnyal a második számú játékos lesz, ami azt jelenti, hogy a franciák legjobbjával, Jo-Wilfried Tsongával (18.) találkozik majd a pénteki nyitómérkőzésen, utána pedig Lajović ellenfele Lucas Pouille (22.) lesz.

Krunić tartja szintet

Aleksandra Krunić, aki 3. fordulót játszott a US Openen, ami számára szép teljesítmény, Tokióban is tartja a magas szintet. A 24 éves szerbiai két játszmában győzte le a ranglistán 50. helyezett amerikai Alison Riske-et, és az új pontokkal kettőre közelítette meg eddigi legjobbját a ranglistán, a 62. pozíciót. A japán fővárosban negyeddöntős Krunićnak még két győzelem, tehát döntőbe jutás kell, hogy feltörjön a 60 legjobb közé. Az első feladat nem ígérkezik megoldhatatlannak, hisz az elődöntőért a ranglistán 171. japán Miju Kato következik. Ha ezt az akadályt veszi, Krunić az elődöntőben feltehetően a horvát Jana Fett-tel vagy a japán Kurumi Narával játszana. Ezek már veszélyesebb ellenfelek, amit előbbi azzal is igazolt, hogy meglehetősen könnyen verte az első kiemelt francia Kristina Mladenovićot.

Québecben a német Tatiana Maria túl nagy falatnak bizonyult Stollár Fanny számára, a kis tornákon viszont három szerbiai is jól rajtolt. Las Vegasban Ivana Jorović, Reddingben JovanaJakšić van túl az első fordulón, Batumiban pedig Nina Stojanović rövid idő leforgása alatt két grúz lányt győzött le, és már negyeddöntős.

Banja Lukán csak Danilo Petrović csatlakozott Nikola Milojevićhez a challenger 2. fordulójában, Miomir Kecmanović viszont nem bírt el a spanyol Carlos Tabernerrel. Az első játszmában kétszer is ledolgozta a breakhátrányt, de veszített, a második játékrészben pedig 2:0-s vezetésről bukott el.

TOKIÓ. – A női torna 1. fordulójában: Fett–Mladenović 6:4, 6:3, Sorribes–Stosur 3:6, 7:5, 6:1, McHale–Kovinić 6:2, 6:4, Csang–Hogenkamp 6:3, 6:3, 2. forduló: Krunić–Riske 6:3, 6:4.

QUÉBEC. – A női torna 1. fordulójában: Maria–Stollár 6:2, 7:6, Golubić–Krejčíková 1:6, 7:5, 6:4, Vickery–Townsend 7:5, 6:0, Andreescu–Brady 6:3, 6:2, Šafářová–Tatisvili 6:0, 6:1.

BANJA LUKA. – A challenger 1. fordulójában: Taberner–Kecmanović 6:4, 6:3, Petrović–Gahov 6:3, 7:5.

LAS VEGAS. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jorović–Gordon 6:2, 6:2.

BATUMI. – A női ITF-torna 1. fordulójában: N. Stojanović–Mikadze 6:1, 6:3, 2. forduló: N. Stojanović–Gorgodze 4:6, 6:1, 6:2.

REDDING. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jakšić–Samir 5:7, 6:2, 6:1.

SZÉKESFEHÉRVÁR. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Nagymihály–Gavrila 6:2, 6:7, 6:4.