2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Feltámadó élcsapatok

A Videoton és a Fradi is hátrányból fordított, belendül a Debrecen és a Puskás Akadémia

Megcibálták az oroszlán bajszát egy hete az esélytelenebbnek tartott kiscsapatok, de végül győzelmet egyikük sem aratott a dobogóra pályázó riválisok felett. Az első helyen álló, még veretlen Videoton az edzőváltáson átesett Haladást látta vendégül, és ha a szombathelyiek kicsit jobban koncentrálnak, akkor meglepetés okozhattak volna Felcsúton.

A vendégek Németh Márió góljával vezetést szereztek, és ha David Joel Williams nem lövi kapu mellé a megítélt tizenegyest, akkor 0:2-ről nem biztos, hogy felállt volna a Videoton. Egy félidő azonban elég volt a hazaiaknak ahhoz, hogy rendezzék soraikat, a második játékrészben Danko Lazović és Marko Šćepović is betalált, és a Videoton végül 3:1-re győzött.

A labdarúgásban nincs olyan, hogy kimész a pályára, és már meg is nyerted a mérkőzést. A találkozó fordulópontja a büntető kihagyása volt, a második félidőben átvettük az irányítást, lőttünk három gólt, és megérdemelten nyertünk” – nyilatkozta Marko Nikolić, a Videoton edzője. Kollégája, Pacsi Bálint azért odaszúrt még egyet a menesztett elődnek, Mészöly Gézának, amikor a Haladás erőnlétéről beszélt. „Az első félidőben három góllal kellett volna vezetnünk, amit elterveztünk, meg is valósítottuk. Nem lepődtem meg, hogy a 60. percben elfáradtunk. A csapat állapota jelenleg ezen a szinten van” – mondta.

A Videoton szombaton a Vasas vendégeként lép pályára, és szeretne visszavágni a tavalyi botladozásért, akkor az angyalföldiek a három bajnokiból kettőt megnyertek (ráadásul mindkettőt Felcsúton), egyszer pedig döntetlen született.

A fehérváriak előnye ötpontosra nőtt, ugyanis a második helyezett Honvéd egy változatos mérkőzésen 2:2-es döntetlent ért el Pakson. A meccsen sporttörténelmi eset is akadt: a magyar NB I.-ben még biztosan nem állítottak ki játékost azért, mert ápolás után engedély nélkül tért vissza a pályára. Nos, a paksi Lenzsér Bence ezt tette, hiába integetett a játékvezetőnek, végül belépett a pályára, amiért megkapta második sárga lapját. A csapat emberhátrányban is vezetést szerzett a 90. percben, de a 92. percben a kongói Dark Kadima Kabangu révén a Honvéd elvitte az egyik pontot. A kispestieknél jó hír, hogy Đorđe Kamber és Ivan Lovrić után újabb labdarúgó, Filip Holender is szerződést hosszabbított.

A csapatra nagy rangadó vár, hiszen szombat este a Ferencvárost fogadják. A zöld-fehérek hullámzó teljesítménye egy mérkőzésen belül is érezhető, egy hete a Vasas kétszer is vezetést szerzett a Groupama Arénában, de egy kiállítás, no meg Varga Roland triplája végül 5:2-es hazai sikert eredményezett.

Boldog vagyok, hogy megtaláltuk magunkban a morális tartást, és kétszer is visszajöttünk hátrányból. Láthattuk, hogy pár fontos játékos visszatérésével, a lehetőségek növekedésével teljesen máshogy néz ki a Ferencváros játéka. És még mindig akadnak hiányzóink, Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Bőle Lukács, Miha Blažič, Julian Koch vagy Janek Sternberg. Szóval a közeljövőben még több opciónk lehet” – értékelt boldogan Thomas Doll.

A Debrecen sorozatban harmadik mérkőzését nyerte meg, ezúttal a Diósgyőrnek rúgott hármat, és lassan ott lesz a dobogón – lám, Herczeg András magyaros szakértelme sokkal többet ér a kis hazai valóságban, mint egy ismeretlen külföldié (tavaly Leonel Pontesé). A hétvégén a hajdúsági rangadón, Balmazújvárosban lehet folytatni a menetelést.

Ugyancsak harmadik győzelmét aratta a Puskás Akadémia, Pintér Attila együttese esélyesként fogadja majd a Mezőkövesdet is. A Haladás–Újpest meccsen a vendégek szerb edzője, Nebojša Vignjević idegeskedhet, igaz, semmi jel nem utal arra, hogy az utóbbi időszak eredménytelensége miatt elküldenék, de talán éppen vihar előtti csendről van szó.  

A 9. forduló programja

Szeptember 16., szombat: Vasas–Videoton (18 óra), Puskás Akadémia–Mezőkövesd (18 óra), Balmazújváros–Debrecen (18 óra), Diósgyőr–Paks (18 óra), Haladás–Újpest (18 óra), Honvéd–Ferencváros (20.30).

1. Videoton

8

6

2

0

19:7

20

2. Honvéd

8

4

3

1

15:11

15

3. Ferencváros

8

3

4

1

17:9

13

4. Diósgyőr

8

3

3

2

13:13

12

5. Debrecen

8

3

2

3

12:8

11

6. Puskás A.

8

3

2

3

14:13

11

7. Vasas

8

3

1

4

10:14

10

8. Újpest

8

2

4

2

11:12

10

9. Mezőkövesd

8

2

2

4

10:17

8

10. Paks

8

1

4

3

12:16

7

11. Haladás

8

2

0

6

6:18

6

12. Balmazújváros

8

1

3

4

11:12

6