2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Európai porondon a szerb csapatok

Ma 19, illetve 21 órától lép pályára a szerb labdarúgás két legnagyobb klubjának csapata az Európa-liga csoportkörének első fordulójában.

Miroslav Đukić (Ótos András felvétele)

Miroslav Đukić: Komoly feladat vár ránk egy agresszív csapat ellen, amely a támadásokra épít, és fizikálisan erős játékosokkal rendelkezik (fotó: Ótos András)

A berni Stade de Suisse Stadionban 19 órakor kezdődik a Young Boys és a Partizan összecsapása a B csoport keretén belül. A 32 ezer néző befogadására képes létesítménybe a hírek szerint 2000 szerb szurkoló kísérheti el a szerb bajnokcsapatot, és a „Sírásók” minden bizonnyal hatalmas biztatást és pokoli hangulatot fognak teremteni – egyedül az európai szervekre kell figyelniük, hiszen az utóbbi időben a csapatnak nemegyszer gyűlt meg a baja a szurkolói miatt az európai, illetve szerbiai szövetséggel. A Partizan egyébként legutóbb a 2015/2016-os szezonban szerepelt az El csoportkörében, akkor az Athletic Bilbao és az Augsburg mögött hajszállal maradt le az egyenes kieséses szakaszról.

Miroslav Đukić, a fekete-fehérek vezetőedzője elmondta, uralni szeretnék a játékteret: „Komoly feladat vár ránk egy agresszív csapat ellen, amely a támadásokra épít, és fizikálisan erős játékosokkal rendelkezik. De mi dominálni szeretnénk a mérkőzésen” – magyarázta az edző, aki nem számíthat a sérülés miatt Svájcba el sem utazó Seydouba Soumah és Nebojša Kosović játékára. Đukić a Young Boys műfüves pályájára is kitért, amelyről elmondta, a hazaiak számára fog előnyt nyújtani, ugyanakkor semmiféle kifogást nem fognak keresni emiatt.

A Crvena zvezda a sokszoros fehérorosz bajnok BATE Boriszov csapatát látja vendégül a H csoportban, 21 órától a belgrádi Marakana Stadionban. A Zvezda, amely a cseh Sparta Praha és az orosz Krasznodar ellen is esélytelenként jutott tovább a selejtező során, ezen a találkozón a szakértők, a rajongók és a fogadóirodák egybehangzó véleménye szerint is jó győzelmi esélyekkel rendelkezik.

Fontos, hogy minél több néző látogasson ki a stadionba. A legjobb teljesítményünket fogjuk nyújtani a BATE ellen – nyilatkozta Vladan Milojević, a Zvezda idén nyáron kinevezett szakvezetője. – A csapatunk rendelkezik karakterrel. Az edzéseken különösen odafigyelek a játékosok pszichológiai erejére, mentális felkészültségére – és elégedett vagyok azzal, amit látok.”

A Zvezda tíz éve, az akkor még UEFA-kupának nevezett megmérettetés 2007/2008-as idényében szerepelt legutóbb európai klubtorna csoportkörében. Milojević a fehéroroszok elleni meccs sajtótájékoztatóján kijelentette, csapata visszatért arra a helyre, ahova valóban tartozik. „Azt szeretném, ha állandó szereplői lennénk az ilyen versenyeknek – jelentette ki az edző, majd a ma esti ellenfélről beszélt. – Tudjuk, hogy bajnokcsapat, és régóta állandó szereplője az európai kupaporondnak” – nyilatkozta az edző, aki azt is elmondta, a csoportkörbe jutás után emelni szeretnék a szintet, és tovább akarnak jutni az egyenes kieséses szakaszba.