2024. április 24., szerda
KOSÁRLABDA – XL. FÉRFI-EB

Egy „gyerek” döntötte el a rangadót

Szlovénia nyert a kontinensviadal eddigi legjobb meccsén

A mostani Európa-bajnokság eddigi menetének legjobb mérkőzését láthatta kedd este a nagyközönség, amikor Szlovénia és Lettország feszült egymásnak. A mérkőzést sok pont és szinte hihetetlen fordulatok tarkították, hiszen a lett triplák után a szlovénoknak is volt elég mesterlövészük, s a 9. perc elején már 15 ponttal, 30:15-re vezettek. Igen ám, de a baltikumiak soraiban van egy kosárlabda-géniusz, akit úgy hívnak, hogy Kristaps Porziņģis. A New York Knicks 221 centis óriása a pálya minden szegletéből tüzelt (végül 34 pont!), s a lettek a félidőre már vezettek is (55:51). A szlovénoknak azonban szintén volt egy titkos aduászuk, méghozzá a 18 éves Luka Dončić. A Real Madrid fiatal játékosa korát és tapasztalatát meghazudtolva az összecsapás legfontosabb pillanataiban vállalta a felelősséget, és hihetetlen tripláival ismét megfordította a meccset. Az ő közreműködésére volt szükség az utolsó negyedben is, mert a lettek másodszor is utolérték a nagy, ezúttal 13 pontos előnyt, a végjátékban támadtak is a vezetésért, de egy-két elpuskázott akció után a szlovénok biztos vizekre vitték a meccset, és nyertek minden idők egyik legjobb negyeddöntős mérkőzésén.

Ne értsenek félre, de ő még gyerek. Szobatársak vagyunk, s rajzfilmeket meg sorozatokat néz a televízióban. De ha pályára küldöd, nos, ott hihetetlenül játszik, 18 éves korához képest rendkívül hidegvérű. Nem véletlenül ő a nemzedéke legjobbja a világon, mi meg szerencsések vagyunk, hogy a csapatunkban tudhatjuk” – nyilatkozta Goran Dragić csapatkapitány, aki 26 ponttal és 8 gólpasszal fejezte be a rangadót, Dončić pedig 27 pontnál és 9 lepattanónál állt meg.

A másik meccsen a németek csak addig tudtak ellenállni a címvédő spanyoloknak (nagyjából a félidőig), míg az első soruk bírta szusszal. Dennis Schröder, az Atlanta Hawk irányítója mindent megpróbált az ibériaiak ellen (27 pont, 8 gólpassz, de 7 eladott labda!), de a legmagasabb németek egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a spanyol centerekkel, azok közül is kiemelten Marc Gasollal, aki 28 pontos és 10 lepattanós dupla-duplát produkált 4 gólpasszal. Bátyja, Pau Gasol ezúttal „közepes” volt, „csak” 19 pontot dobott.

A spanyolok ezzel zsinórban tizedik alkalommal jutottak be egy Eb-elődöntőbe, s náluk csak a Szovjetunió mutathat fel jobb teljesítményt, hiszen a Zbornaja 1951 és 1989 között 20-szor játszott elődöntőt.

Ha egyszer beindul a kosárszerzés, csőlátásod lesz, s mindjárt jobban mennek a dolgok. Örülök, hogy így sikerült, ezekért a fiúkért mindig jó teljesítményt szeretnék nyújtani” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a fiatalabb Gasol. 

Férfi-Eb, negyeddöntő: Spanyolország–Németország 84:72, Szlovénia–Lettország 103:97.