2024. március 29., péntek

Öt új produkció várható

Megkezdte a színházévadot a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Az idei évadot a szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy bemutatóval kezdi. Ebben az évadban öt új produkció várható, de rendezvénysorozatra is sor kerül a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja alkalmából. Mielőtt azonban mindezt felvázolná, az Amadeus sikeréről tájékoztatta a lapunkat Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője:

– Az Amadeust júniusban játszottuk a Városmajori Színházi Szemlén, amelyen a Budapesten kívüli színházak vehetnek részt. Háromtagú bizottság választja ki az előadásokat és háromtagú zsűri hoz döntést a díjakról. Ebben az évben két díjat is kapott a színházunk: az Amadeus a legjobb előadás díját, Balázs Áron pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el. Tavaly is részt vettünk a Városmajori Színházi Szemlén, akkor Mezei Zoltán kapta meg a legjobb férfi főszereplő díjat – hallottuk Gyarmati Katától, aki felhívta a figyelmet az új előadásra.

– A Kemping bemutatója szeptember 21-én, a magyar dráma napján lesz, 22-én pedig az első repríz. Az előadást Pelsőczy Réka rendezi, a legnagyobb örömünkre, hiszen Rékával már régóta tárgyalunk arról, hogy a társulattal dolgozzon és ez végre megvalósul. Külön öröm, hogy két munkatárssal, Bodor Johannával és Kálmán Eszterrel érkezett, akikkel korábban már dolgoztunk együtt. Az előadás zeneszerzője Kucsera Géza, a szereplők pedig G. Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, Pámer Csilla, Balázs Áron, Szilágyi Nándor, Csernik Árpád, Hajdú Tamás, Pálfi Ervin és Baráth Attila. A Kempinget Háy János két műve, a Mélygarázs és a Hozott lélek inspirálta, ezekből jött létre a szövegkönyv alapja. Háy János írói munkásságát már ismerheti a szabadkai közönség, az ő nevéhez fűződik a nagy sikerrel játszott A Gézagyerek című produkció is. Nagyon szép lesz a Kemping látványvilága, a történet pedig szinte minden korosztályt megérinthet. Háy János nyelvezete, a világlátása és a gondolkodása is különleges, de az is, ahogyan tekint a kapcsolatokra, azok lehetetlenségére, viszont nem csak erről van szó ebben az előadásban. A szerző foglalkozik azzal is, hogy milyen kényszerek közt élünk és a különböző generációk mely gondokkal küzdenek. Ezeket járja körül, hol lágy humorral fűszerezve, hol pedig kemény éleslátással – mondta a művészeti vezető, és kitért arra, hogy szeptemberben több előadást is játszanak.

– A Gerincbántalmak című előadásunkat a BITEF showcase programjának keretében szeptember 27-én játsszuk a Jadran színpadon. A szeptemberi repertoárunk öt előadásból áll, de mivel hamar megkezdtük a színházi évadot, a jegypénztárunk még nem üzemel, viszont a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon megtalálhatóak a szükséges információk a jegyfoglaláshoz ebben az időszakban. Az érdeklődők a titkárságunk és a közönségszervezés telefonszámán, valamint e-mail-címén jelentkezhetnek – ismertette Gyarmati Kata, akitől azt is megtudhattuk, hogy a Kemping után mely új produkciók várhatóak az új évadban.

– Október 16-án megkezdjük a próbákat Ana Đordević rendezővel. A készülő előadás címe Fekete királynők, amelyben térségünk, főleg a szerb és a balkáni történelem mitikus uralkodó nőalakjainak izgalmas és szövevényes történeteit meséljük el. Az előadás középpontjában azok a legendás nők állnak, akik a rájuk osztott sors, vagy a politikai szerepvállalásuk miatt váltak legendává, vagy csak azért, mert politikai játszmák áldozatai lettek. Ezt járjuk körbe, többnyire az érintettek szemszögéből. A történeteket költői nyelvezettel megírt szövegen keresztül ismerjük meg, a fantáziával díszítve, tehát nem csupán a tényszerűségre törekszünk. A fókuszba a társulatunk színésznői kerülnek, de az előadás nem mellőzi a férfiakat sem. A bemutató november 24-ére várható.

A harmadik bemutatónk Shakespeare A vihar című műve lesz Hernyák György rendezésében. A mi olvasatunkban egy nagyon mai, a klasszikus újraértelmezés elve alapján működő színpadi szöveg lesz, amelynek dramaturgja Lénárd Róbert. Az előadás sok meglepetést tartogat, beleértve a szereposztást is, vendégművészekre is számítunk, de ez is legyen meglepetés. Reményeink szerint egy olyan előadás születik, amely a Prosperói problematikát közel hozza a nézőkhöz. A bemutató vélhetően március 9-én lesz.

Az évad végén egy filmklasszikust szeretnénk színpadra állítani. Erre történtek kísérletek, lett színházi útja, de nem igazán játsszák, márpedig egy iszonyatosan erős, dramatikus történet. A Mi történt Baby Jannel? című filmről van szó, az előadást Galambos Péter rendezi, a két főszereplőt pedig Kalmár Zsuzsa és Pesitz Mónika alakítja.

A fentieken kívül ez év decemberéig várható Péter Ferenc monodrámája is, amelynek kiindulópontja Szókratész védőbeszéde lesz. Ezzel a produkcióval is bővül a bemutatóink száma, az évad végéig tehát remélhetőleg öt új produkciót mutatunk be – részletezte Gyarmati Kata, és arról is szólt, hogy idén is sor kerül a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja című rendezvénysorozatra, amely több napig tart, számos programmal tarkítva.

– Egyik a felolvasószínház, amely október 27-én lesz. A drámapályázatot május végén meghirdettük, de ezt nemrég újra megtettük, így szeptember végéig várjuk a vajdasági magyar szerzők jelentkezését. A beérkező szövegekből kettőt választunk ki, a két díjnyertes szöveg pedig pénzjutalommal is jár. Ebből a két műből, két rendező, két csapattal, egy nap alatt elkészít két felolvasó-színházi előadást, amit megtekinthetnek a nézők is. Ezt követi egy vitaest, azaz egy beszélgetés a szövegekről. Másnap, 28-án, az Újvidéki Színház vendégelőadását láthatja a közönség, 29-én kerül sor a Pataki-gyűrű díj gálára, 30-án pedig amatőr színjátszók lépnek fel – hallottuk Gyarmati Katától.