2024. április 26., péntek

A privátnak és a publikusnak az esztétikuma

Nemzetközi fotókiállítás Újvidéken
Ora Hasenfratz a fotói előtt

Ora Hasenfratz a fotói előtt

Kedd este Végel László nyitotta meg Az intimitás esztétikája nemzetközi fotókiállítást, a Dunai Dialógusok 2017 rendezvény keretében az újvidéki Rajko Mamuzić Képzőművészeti Galériában. Az Újvidéki trilógia, az Exterritórium esszéregény, a Bűnhődés berlini naplóregény, az Újvidékről szóló városregény, a Neoplanta és más művek írója, akinek az írásművészetét a szülőföldjéhez való hűség, a lokalitásokat tágabb kontextusba helyező européer nézőpont jellemzi, osztotta meg gondolatait a nyilvános és a privát szféra témájáról az egybegyűlt művészek és a művészet barátai jelenlétében.

Az említett nemzetközi tárlaton, amely a privátnak és a publikusnak az esztétikumával foglalkozik, kiállította munkáit Ora Hasenfratz budapesti fotóművész is. Sokan sokáig elidőztek fotói előtt, sorozata ugyanis betegsége feldolgozásának a megrázó története.

– A lymekór nagyon intim téma, mivel azonban ez a betegség rengeteg embert érint, szerintem fontos, hogy publikus legyen. Dejan Sluga, a ljubljanai és a bécsi Foton Galéria kusztosza közreműködésével jött létre a kiállítás, amelyre ő betervezte a sorozatomat, mert a többi anyag arról szól, hogy a publikus képeknek milyen az esztétikuma.

A Dunai Dialógusok idei sikeres rendezvényének támogatói a Mamuzić galérián kívül Újvidék város, a tartományi titkárság, az Újvidéki Művelődési Központ, a Matica srpska Képtár és a Vajdasági Kortárs Művészet Múzeuma.