2024. március 28., csütörtök

Koncentrikus körökben Koszovóról

Aleksandar Vučić támogatja a koszovói szerb politikai vezetők döntését

Kedd esti sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić köztársasági elnök elsősorban a koszovói kormányalakításra és a szerbiai politikai színtér keretében folytatandó, illetve folytatott párbeszédre helyezte a hangsúlyt. Mint kifejtette, támogatja, hogy a Szerb Lista csatlakozott a koszovói kormánykoalícióhoz, annak ellenére, hogy a miniszterelnöki tisztséget Ramush Haradinaj tölti be. A Szerb Lista bölcsen döntött, hiszen egyedül a kormánykoalícióból politizálva járulhat hozzá a Koszovóban élő szerbek helyzetének jobbá tételéhez – nyomatékosította az államfő, rámutatva arra, hogy 1999 óta az albán politikai erők most először nem rendelkeznek abszolút többséggel. Az albán politikai pártoknak szükségük volt a Szerb Listára – emelte ki Vučić.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Szerbiának az álláspontja Haradinajjal kapcsolatban természetesen nem változott meg. Haradinaj háborús bűnök elkövetésével vádolt személy, ennek ellenére nem hiszem, hogy a Szerb Lista jól döntött volna, ha senkit nem támogat, hiszen ezáltal a parlamenti választások ismételt kiírását kényszerítette volna ki. Az újonnan tartandó választásokon Haradinaj, valamint az Önrendelkezés többé-kevésbé ugyanannyi szavazatot szerzett volna, mint amennyit júniusban, a Szerb Listát viszont a kormány megalakításának ellehetetlenítésével vádolták volna. A Szerb Lista az Önrendelkezést is támogathatta volna, utóbbi azonban nyíltan a Nagy Albánia projektum megvalósításáért száll síkra – értékelte Vučić.

A szerbiai politikai színtér szereplőinek Koszovóról folytatott párbeszédével kapcsolatban az államfő bejelentette, hogy az úgynevezett belső dialógus októberben új, intézményesített szakaszába lép, és onnantól kezdve a párbeszéd az állami struktúra magasabb szintjein, illetve „koncentrikus körökben” zajlik – tette hozzá. Vučić kifejtette, hogy a párbeszédbe minden releváns politikai szereplőt be kell vonni, majd azt is elmondta, hogy felkérte a szerb kormányt, koordinálja a párbeszéd következő szakaszában tartandó rendezvényeket, összejöveteleket.

KINEK CIRKUSZ, KINEK TÁMOGATANDÓ JAVASLAT

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke az elsők között reagált a szerb köztársasági elnök sajtótájékoztatóján elhangzottakra, megerősítvén, hogy pártja szívesen részt vesz a koszovói párbeszédben. Megismételte azon álláspontját, hogy a párbeszéd nem Vučićról, hanem Szerbiáról és az ország jövőjéről szól. Sajtóközleményében Jovanović azt is kifejtette, hogy értékelése szerint a belső párbeszédben nemcsak a koszovói kérdésnek, hanem például a szerb alkotmány módosításához hasonló lényegbeli témáknak is figyelmet kellene szentelni.

– Koszovó valóban Szerbia összes problémájának gyökere, és itt az ideje, hogy megnyissuk a Bosznia-Hercegovináról folytatandó párbeszédet, valamint Szerbia euroatlanti csatlakozásának, a sajtószabadságnak és a szólásszabadságnak a témakörét. Nem tudom támogatni a szerbiai közéletben jellemző, monológ formájában megnyilvánuló bírálatot vagy a gyávaságot, amelybe egyesek a felelősség elől menekülnek – fejtette ki közleményében Jovanović.

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Szerbia valamikori államfője bírálta Vučić módszereit. Véleménye szerint sem a politikát, sem a köztájékoztatást nem szabad cirkuszi nívóra degradálni, mert ha „ezt tesszük, nem várhatjuk el, hogy normális körülmények között normális országban éljünk”.

Mint Tadić kiemelte, „Vučić egyébként is szinte naponta szól népéhez, most viszont eljutott arra a pontra, amikor idejekorán bejelenti, hogy az esti órákban sajtótájékoztatót tart”. Ennek semmi köze az észszerűséghez, sem a racionális politikához vagy újságíráshoz – szögezte le a politikus.

EGYOLDALÚ PÁRBESZÉD 

Az úgynevezett belső párbeszéd Koszovóról nem létezik – közölte Slobodan Georgiev, a Balkáni Oknyomozó Újságírók Hálózatának (BIRN) újságírója, és hozzátette, hogy Aleksandar Vučić önmagával, valamint szavazóival folytat párbeszédet.

–  A mostani hatalom egyik napról a másikra él, nincsenek tervei, legalábbis a közvélemény nem ismeri őket. Nem tudjuk, hogy mik a céljai vagy milyen stratégia alapján próbálja ezeket megvalósítani. Sajtótájékoztatóján Vučić esetleg csak a szavazóit győzte meg, hogy minden a legnagyobb rendben van, hogy a szerb nemzet rendkívül ravasz, ő maga pedig egyenesen Miloš Obrenović. Arról viszont nem beszélt, hogy az erőtlen koszovói hatalom semmiféle változást nem fog kieszközölni, hosszú távon semmi nem történik. Rövid távon és taktikailag persze bölcs döntés volt, hogy a Vučić kezére játszó koszovói szerb politikusok részt vegyenek a koszovói kormánykoalícióban, hosszú távú eredményekre azonban nem érdemes számítani. Amikor már jóval korábban bejelentik, hogy az ország elnöke a népéhez szól, az ember arra számít, hogy eget rengetően fontos dolgot jelent majd be, ehhez képest szinte semmit nem tudtunk meg – fogalmazott Georgiev.