2024. április 20., szombat

A Dungyerszky család örökségének nyomában

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által hetedik alkalommal került megrendezésre a vajdasági műemlékek és az épített örökség kutatása, feltárása, tanulmányozása céljából az Épített örökségünk – Délvidéki kastélyok szakmai tábor szeptember 7-e és 10-e között.

A résztvevők, középiskolások, egyetemi hallgatók, szaktanárok Magyarországról (Debrecen, Budapest, Kecskemét) és Vajdaságból (Szabadka, Ada, Zenta, Horgos, Bácsfeketehegy, Torda) érkeztek.

A többnapos tábor célja felkutatni, megismerni a 19. és 20. század jellegzetes épületeit Vajdaságban, megismerni azt a korszakot, azt a társadalmi-gazdasági időszakot, életvitelt, amelyben épültek ezek a csodálatos építmények. A rendezvény célja, hogy a felnövekvő generáció értékelje, megbecsülje a múltat és szellemiségét továbbvigye.

Idén a Dungyerszky család hagyatékát, kastélyait járták körül a „műemlékek barátai”.

A Dungyerszky család Hercegovinából származott, a 18. század végén a törökök elől menekülve kerültek Szenttamásra, ahol a vagyon megalapítója Dungyerszky Lázár volt. A família jólétét sertéstenyésztéssel és kereskedelemmel szerezte, emellett hatalmas földbirtokokkal rendelkezett. Bácskában a legnagyobb kastélyuk az óbecsei volt, ahol Dungyerszky Bogdán élt. A kastély ma is őrzi egykori hangulatát. Belső tereit a régi bútorok díszítik, a szalonban ott álla a zongora, a tálalószekrény és a falakon a festmények. Az óbecsei kastély tornya valósággal a mesék felhőit karcolgatja. A manapság turista-látványosságként és szállóként szolgáló épület jól megizzasztja a látogatóját, ha fel akar kapaszkodni a toronyba. A kastélykertben található a kápolna, melyet Szent Györgynek szenteltetett fel tulajdonosa. A földbirtokhoz tartozó ménes csaknem 1400 angol telivért számlált valamikor, és messze földön híressé tette tulajdonosának nevét. Fantast valóságos csodalónak számított és tiszteletére nevezték el a kastélyt.

A kölpényi kastélyban élt Dungyerszky György, szerb földbirtokos, aki a kor kívánalmainak megfelelően természetesen a magyart is kifogástalanul beszélte. A történelem különös véletlenének köszönhetően csodálatos épségben maradt meg az egykori kastélyegyüttes. Mai napig látható a parkot övező kerítés, a szinte ráépült kastély és a nagykastély, továbbá a gazdasági épületek. Az ősi falak között ma múzeumot rendeztek be, így a látogatónak alkalma lehet megcsodálni, hogyan festett a múltban egy uradalom központja, a kastély és környezete.

A dunacsébi birtokon hajdanán nagy volt a vendégjárás. Az igen impozáns rezidenciában Dungyerszky Gedeon élt. A kastély körül nagy, ápolt park terült el, fényűző virágágyakkal. Gyakori volt a vendégsereg, sokszor megfordultak a megyebeli urak. Ma az épület felújítás alatt áll, várja új gazdáját.

A Dungyerszky családtól ered a mondás: „Ha felállsz egy tökre, belátod az egész vidéket.” Ez érvényes Bácskára, a végeláthatatlan síkságra.

Sok-sok történetet hallhattunk a Dungyerszky család életéről, de talán a legmeghatározóbb Dungyerszky Lenka és Laza Kostić – a szerb romantikus költő – szerelmének története, legendája. Az ötvenéves költő megdobogtatta a huszonegy éves lány szívét, de az apa útjába volt e kapcsolatnak. Sajnos tragikus vége lett a történetnek, Lenka állítólag „tífuszban” elhunyt. A költő életébe ettől kezdve belépett az „égi” kedves, aki az álmok világában, az éjszaka csendjében, boldog harmóniában osztotta meg vele a mindennapokat. Santa Maria della Salute című költeményét, mely a szerb irodalom egyik legszebb búcsúja a szerelemtől és az élettől, szerelmének, Lenkának írta.

A rendezvényünkkel a múlt szellemi gazdagságát őrizzük és igyekszünk azt továbbadni az ifjú nemzedéknek. Ahogy Babits Mihály fogalmaz: „Múlt nélkül nincs jövő s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonalon kapaszkodhatsz a jövőbe.”