2024. április 19., péntek

Egyre drágább a sertéshús

A következő néhány hónapban 700 dinárig növekedhet a sertéscomb kilogrammonkénti ára

Néhány hónap alatt átlagban 60-120 dinárral drágult meg a sertéshús kilójának ára. Míg júliusban 450 dinárért is lehetett sertéscombot vásárolni, addig pillanatnyilag a kisebb hentesüzletekben átlagban 570 dinárba kerül egy kilogramm sertéscomb.

A sertéspiacot az utóbbi időben a hullámzás és a nyomott árak jellemezték (Tóth Péter felvétele)

Illusztráció (Tóth Péter felvétele)

A szakértők szerint a drágulási hullám ezzel nem ér véget, a téli hónapokig akár 700 dinárig emelkedhet a szóban forgó termék ára. Elsősorban az aszállyal magyarázható a drágulás, hiszen a takarmány ára is felfelé kúszik, magyarázta Milan Prostran, mezőgazdasági elemző.

– Persze ne feledkezzünk meg az állattenyésztés ágazatában jellemző válságról sem, ez szintén hozzájárul az árak növekedéséhez. A hízósertés ára továbbra is az egekben van, kilogrammonként 350-400 dinárt is elkérnek érte, nem beszélve arról, hogy nincs is elég hízósertés.

A vágósertés kilója pillanatnyilag 205-210 dinárba kerül, míg márciusban még 140 és 160 dinár között alakult. A sertéscomb valós ára már most 600 dinár, az eladók viszont tisztában vannak azzal, hogy ez jócskán meghaladja a vásárlóerőt – taglalta Prostran.