2024. április 20., szombat

Harc az európai gázpiacért

Az orosz energiaszektort különösképpen érintő új szankciós törvénycsomag elfogadásával az Egyesült Államok arra törekszik, hogy kiszorítsa az orosz földgázt az európai piacról és a saját érdekeinek tegyen eleget – jelentette ki Klaus Schäfer, a német Uniper energiacég igazgatója.

– Az USA az energiapiacon a saját érdekeire összpontosít, és igyekszik feltételeket biztosítani az amerikai földgázkivitelre. Az amerikaiak célja az, hogy kiszorítsák az orosz gázt az európai piacról, s ezzel megteremtsék saját földgázexportjuk feltételeit – fogalmazott Schäfer a német Handelsblatt üzleti lapnak adott interjúban. Hozzáfűzte, hogy az Északi Áramlat–2 gázvezetéket is érinthetik Washington új megszorító intézkedései, noha a projektumot igazolja minden gazdasági és energiaügyi szempont.

– Fontos, hogy az EU és Németország politikusai nyilvánosan kimondják: ez így tovább nem mehet. Európa egyre nagyobb mennyiségű földgáz behozatalára szorul, mert saját készletei lassan elfogynak – figyelmeztetett az Uniper igazgatója.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 2-án írta alá az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni szankciós törvénycsomagot.