2024. március 29., péntek

Hét szerb vállalat a legnagyobbak között Kelet-Közép-Európában

Magyarország 75 céggel a második a Coface Top 500 CEE idei listáján

Kelet-Közép-Európa 500 legeredményesebb vállalata mintegy 580 milliárd eurós nyereséget ért el az elmúlt évben. Az előző évhez képest az idén eggyel kevesebb, vagyis hét szerbiai vállalat került fel a Coface által minden évben összeállított Top 500 CEE-listára, amely az 500 legnagyobb kelet-közép-európai vállalatot rangsorolja.

A legsikeresebb szerbiai vállalatok egyike a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), amely tizenegy helyet ugrott feljebb, és jelenleg a 72. pozíción szerepel. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) a 94. helyen áll, a Fiat Chrysler Srbija gépjárműgyártó pedig a 152. pozícióra küzdötte fel magát. A Mercator S Újvidék kiskereskedelemmel foglalkozó vállalat a 196., a Telekom Srbija távközlési vállalat a 265., a Delhaize Srbija a 271., a Srbijagas pedig a 362. helyen szerepel.

A cégek sorában a lengyel, a magyar és a cseh székhelyűek a legsikeresebbek. A lista alapján a régiós országok közül Lengyelország adja a legtöbb vállalatot, 168-at. Magyarország a második 75 céggel, Csehország pedig a harmadik 71 vállalattal. Magyarország a múlt évhez viszonyítva Csehországgal helyet cserélve az idén egy helyet előrelépett a listán. A romániai vállalatok közül az idén 65 vállalat van jelen az ötszáz legnagyobb kelet-közép-európai vállalat között. Az elmúlt évhez viszonyítva kettővel nőtt a listán levő romániai vállalatok száma. Közülük nyolc az idén először került a listára. A volt jugoszláviai tagköztársaságok közül Horvátország tizenhárom, Szlovénia pedig tizenöt vállalattal szerepel az „ötszázak között”.

Szerbia szomszédjai közül Bulgária esetében is előrelépés tapasztalható az idén. A tavalyi adatokhoz képest eggyel több, vagyis tizennyolc bolgár vállalat került Kelet-Közép-Európa 500 legnagyobb vállalatának listájára.

A gépjárműgyártás és -szállítás, 128 milliárd euró értékű bevétellel a legnagyobb szektorrá vált a régióban. A kutatási eredmények alapján az eddig vezető szerepben lévő kőolaj- és a gázszektor a gépjárműgyártás mögé szorult.

Habár a szóban forgó vállalatok nettó nyeresége 0,6 százalékot tett ki tavaly, vagyis 3,1 százalékkal csökkent, a munkahelyteremtés területén tett intézkedések nagyban hozzájárultak a vállalatok eredményességéhez. A foglalkoztatottak számát 4,5 százalékkal növelték a régióban. Mindez a munkanélküliségi ráta csökkenését idézte elő a régióban, ezt mutatja, hogy a vizsgált tizenkét ország közül tízben tíz százalék alatt van a munkanélküliségi ráta.

A Coface előrejelzései szerint a tavalyi visszaesést követően 2017-ben és 2018-ban fellendülés várható a gazdaság terén a kelet-közép-európai országokban. A magánfogyasztás tavalyi, 3,4 százalékos csökkenése ellenére a gazdaság erősödését teszi majd lehetővé a magánfogyasztás fellendülése, valamint a munkaerőpiacon tapasztalható pozitív tendenciák.