2024. március 29., péntek

Több aflatoxin lesz a kukoricában

Az aszály miatt az idén várhatóan több aflatoxin lesz a kukoricában – szögezte le Emina Milakara, a szerbiai Állategészségügyi Igazgatóság megbízott igazgatója. A parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén bejelentette, hogy tájékoztatókat nyomtatnak, amelyeken arra figyelmeztetik a takarmánykeverőket, hogy az aflatoxin miatt fokozottan figyeljenek az állati eledel összetételére.

– A tej megengedett aflatoxin-koncentrációja tavaly október óta 0,25 mikrogramm literenként – emlékeztetett Milakara. Az Európai Unióban a maximális szint 0,05 mikrogramm.

Marijan Rističević (Népi Parasztpárt), a köztársasági parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke azt javasolta az agrártárcának, hogy a takarmánygyártóknak a terepen a mezőgazdasági tanácsadók nyújtsanak szakmai segítséget, mert szerinte az írott tájékoztatók nem jutnak el mindenhova.

Miladin Ševarlić (Dveri–DSS), a testület tagja a téma kapcsán feltette a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Szerbia Crna Gorába szállít tejet, amikor ott 0,05 mikrogramm az előírt maximális érték, nálunk pedig ennek a többszöröse. Indítványozta, hogy a tej esetében az aflatoxin-koncentrációt figyelembe véve hozzanak létre több árkategóriát, s így díjazzák azokat a termelőket, akik fokozottan odafigyelnek az élelmiszer minőségére.