2024. április 25., csütörtök

Az idén is repültek a hőlégballonok

A Zenta város napja alkalmából megtartott rendezvények közül a szombat esti tűzijáték mellett minden bizonnyal az immár tizennegyedik nemzetközi hőlégballon-találkozóra és -versenyre voltak a legtöbben kíváncsiak.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A találkozón részt vevő 15 magyarországi, szlovéniai és szerbiai csapat tagjai pénteken és szombaton a kora reggeli és a késő délutáni órákban a vásártérről és a Tisza-parti töltésről emelkedtek magasba, s „úsztak át” a város, illetve a Zenta közelében lévő gyümölcsösök és üdülők fölött.

Kosiczky András, a rendezvény fő szervezője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt másfél évtized alatt a zentai verseny egyre nagyobb népszerűségre tett szert a hőlégballon-pilóták körében, akik évről évre örömmel jönnek el a törökverő város versenyére, amely fontos turisztikai látványossággá nőtte ki magát, és a Szerbiai Repülősszövetség is kiemelt rendezvényként kezeli.

András az első hőlégballon-repülése után határozta el, hogy szülővárosában is szervez egy találkozót, amelyeket azóta egy lelkes csapat, valamint a zentai önkormányzat és vállalatok támogatásával tartanak meg.

– Kezdetben fogalmunk sem volt arról, hogy mibe vágunk bele, idővel viszont rutint és rengeteg ismeretséget is szereztünk, így rájöttünk arra, miképpen oldjuk meg a szervezés során felmerülő problémákat – mondta a fő szervező. Megjegyezte, hogy eddig talán mindig kicsit késve láttak hozzá a szervezéshez, de most már egész évben azon dolgoznak majd, hogy a következő hőlégballon-találkozó sokkal jobban sikerüljön, az emberek idejében hírt kapjanak a rendezvényről, és minél több támogatót szerezzenek.

A hőlégballonok esetében egyébként pontossági repülésről beszélhetünk. A csapatoknak ugyanis a „róka”, vagyis az elsőként felszálló légi jármű által előrevitt és kijelölt célkeresztet kell a megadott koordinátákkal elérniük, s rárepülniük.