2024. április 25., csütörtök

E-naplók az iskolákban

A Miloš Crnjanski Általános Iskola az első Újvidéken, amelyben a hagyományos iskolai naplót e-napló váltotta fel.

A Miloš Crnjanski Általános Iskolán kívül további öt általános iskolában is e-naplót alkalmaznak majd hamarosan. Az ilyen fajta digitalizációból csupán az első osztályokba járó diákok maradnak ki – egyelőre.

A hagyományos naplókat egyre több iskolában az e-napló váltja fel (Dávid Csilla illusztrációja)

A hagyományos naplókat egyre több iskolában az e-napló váltja fel (Dávid Csilla illusztrációja)

– Az elektronikus naplóban (e-napló) megtalálhatók ugyanazok a tartalmak, mint a hagyományosban, továbbra is rubrikákba jegyzik a tanulók osztályzatait, kimaradásait stb. Az új rendszernek az az előnye, hogy a tanár mindent gyorsabban elvégezhet, könnyebben követheti a tananyag elsajátításának előrehaladását, jegyzeteit egy helyen tárolhatja és visszakeresheti, nyomon követheti azt, hogy milyen órákat tartott stb. Az e-napló átlátható, gyorsan kezelhető, digitális felület. Ezenkívül minden jelentés, számolás vagy hasonló művelet ezentúl automatizálva lesz, az e-naplónak köszönhetően a tanár sokkal gyorsabban befejezheti munkáját, mint korábban, amikor mindent „papírra” kellett vetni – magyarázta Zdenka Ivković, a Miloš Crnjanski Általános Iskola igazgatója.

Az e-napló egészéhez csak az iskolaigazgatónak, az osztályfőnöknek és a műszaki támogatást vezető szakembereknek van hozzáférése – írta a Dnevnik napilap. A többi tanár a naplónak csak azt a részét láthatja, amely az ő tantárgyára vonatkozik, a szülők pedig csupán a gyermekeiket illető adatokhoz juthatnak hozzá. Az e-naplóhoz ezenkívül az oktatási minisztériumnak is teljes hozzáférése van, így ezentúl nem történhet meg az, hogy nem tudják pontosan, hogy hányan járnak bizonyos osztályokba. Az e-naplóba beírt adatokból pontosan kiderül az is, hogy egy-egy információt mikor vittek be.

Az új e-napló bevezetésével a tanároknak folyamatos internet-hozzáférést kell biztosítani, valamint laptoppal, tablettel kell ellátni az oktatókat ahhoz, hogy zavartalan legyen a tanítás. A Miloš Crnjanski Általános Iskolában ezt mind sikerült biztosítani, így elsőként ők vezethették be az elektronikus naplót.

E-naplót már régebben is használtak egyes iskolákban, de eddig csupán belső használatra alkalmazták, és nem frissítették őket rendszeresen.