2024. április 24., szerda

Rekordközelben

Víz alatt a szabadtüdős úszási rekordot próbálták megdönteni szabadkai búvárok a Topolyai-tavon

Júliusban már beszámoltunk róla, hogy a szabadkai Spartak Búvárklub és a pobedai Szikra Civil Szervezet kitisztították a Topolyai-tó medrét a gát előtti részen. Az akció konkrét oka az volt, hogy a szabadkai búvárok ezt a helyszín választották a szabadtüdős apnea, vagyis az egy lélegzetvétellel történő víz alatti úszás világrekordjának megdöntésére. Eredetileg három fiatal búvár, Milina Petrović, Nenad Pavković és Branko Petrović próbálkozott volna, de sérülés miatt csak Milina Petrović és Nenad Pavković tett kísérletet.

A búvárok, Nenad Pavković, Milina Petrović és Branko Petrović Topolyán (Lakatos János felvétele)

A búvárok, Nenad Pavković, Milina Petrović és Branko Petrović Topolyán (Lakatos János felvétele)

Milan Pavković, a Spartak Búvárklub elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az első kísérletre szombaton, a másodikra pedig vasárnap délelőtt került sor.

– A szombati nap problémamentesen zajlott, viszont nem sikerült fele akkora távot sem leúszniuk, mint amennyit a medencébe szoktak, gyakorlás során. Legnagyobb gondot a vízszint csökkenése jelentette számukra. A projektum elején mért szinthez képest jelentősen leesett a vízállás, és ezzel nem számoltunk. Emellett az elmúlt héten végig fújt a szél a tavon és emiatt a víz olyan zavaros, hogy a látási viszonyok szinte nullára csökkentek. Épp ezért a búvárjaink a csak egy előre lehelyezett kötelet követve tudtak elindulni. Az úszás során többször is beleakadtak a vízalatti növényekbe, vagy a segédkötelekbe, amivel a vezetőkötelet rögzítettük. Fontos megjegyezni, hogy az eddigi nyílvízi rekordokat mind tengeren érték el. Az eddigi kísérleteket átnézve egy feljegyzést sem találtunk arra vonatkozóan, hogy valaki tóban próbálta volna megdönteni a víz alatti úszás rekordját – számolt be Pavković.

Vasárnap már több szerencséjük volt a fiatal búvároknak, igaz, a tengeren történő vízalatti szabadtüdős úszás rekordját nem döntötték meg, viszont a tavon történőt igen.

– A második nap már feszültség nélkül merült a két búvárunk és szép eredményeket értek el. Milina Petrović delfinuszonyos apneában 108 métert, páros uszonnyal pedig 81 métert teljesített. Nenad Pavković uszony nélkül 111,5 métert, delfinuszonnyal 104,5 métert, páros uszonnyal pedig 96,95 métert úszott. Ez a tavon történő szabadtüdős apneában rekordnak számít, de az eredmény elismeréséhez meg kell várni, hogy a hazai és a külföldi illetékesek elismerjék az itt született eredményeket, ami 2–3 hónapig is eltarthat – tudtuk meg a búvárklub elnökétől.

A rekordkísérletet támogatta Topolya község önkormányzata, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Mészáros Heléna, a topolyai községi tanács tagja, a Vajdasági Vízalatti Kutatók szervezet, a pobedai Szikra Egyesület és több magáncég.