2024. március 29., péntek

Utolsó csepp a pohárban

Az idén 65 szabadkai kísérelt meg öngyilkosságot

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente több mint 800 ezer ember hal meg öngyilkosságban. Szabadka ismert arról, hogy itt gyakori az öngyilkossági kísérlet. Az idén hatvanöt polgártársunk próbált meg önként véget vetni az életének. Az öngyilkosságról, az öngyilkossági szándék felismeréséről, valamint a megelőzés lehetőségeiről dr. Sági Zoltán neuropszichiáterrel, a Szabadkai Közkórház pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Van-e előzménye, valamilyen jele az öngyilkosságnak?

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az életigenlés megszűnése az ember viselkedésében is megnyilvánul, és ez a környezet számára is szembeötlő lehet. Megváltozik az egyén viselkedése, visszahúzódik, magába zárkózik, befelé fordul, csökken az életenergiája. Nincs jövőképe, tervei, kezdeményezése. Zárkózottsága miatt beszűkülnek emberi kapcsolatai, depressziós lesz. Megváltoznak az alapvető életfunkciói, étvágytalanná válik, veszíti testsúlyából, alvászavarral küzd, csökken az eredményessége munkájában, érdektelenné válik, az addig számára kedves foglalatosságok sem kötik le többé a figyelmét és érdeklődését. Nem tud örülni a családtagjainak, a gyermekének, a sikereinek, megszűnik az egyén szexuális élete, ez pedig partnerkapcsolati problémákat is von maga után. Ha a depresszió huzamosabb ideig tart, elmélyül, és megjelenhet az öngyilkosság gondolata.

Megelőzhető-e az öngyilkosság?

– Az egyénre a depressziós megnyilvánulás lesz jellemző, és ezt a környezet érzékeli. Ez az a pont, amikor a családtagok és a barátok segíthetnek. Abban az esetben, ha az öngyilkosság iránti érzékenység folytatódik, megszületik a gondolat is, hogyan fogja az illető elkövetni tettét, és ha ebben az állapotban az egyént sikertelenség, frusztráció éri, akkor az lehet az utolsó csepp a pohárban, és végrehajthatja az öngyilkosságot. Az öngyilkossági kísérlet és a sikeres öngyilkosság is jelzés a környezet irányában, hogy az eddigi életformán változtatni kell, mert ilyen formában az illető nem tudja folytatni az életét. Egy beszűkült tudatállapotban nem feltétlenül tudatos figyelemfelkeltésről van szó, de mindenképpen segítségkérésnek tekinthető.

Melyek a leggyakoribb öngyilkossági formák?

Dr. Sági Zoltán (Fotó: Archív)

Dr. Sági Zoltán (Fotó: Archív)

– Az utóbbi években a fiatalok és az idősek korosztálya, valamint a nők gyógyszerrel követnek el öngyilkossági kísérletet, mert könnyen hozzáférhetők, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne odahaza egy kisebb gyógyszertár. Azt, hogy a tett nem tudatos, az igazolja, hogy gondolkodás nélkül szinte minden gyógyszert beszednek, legyen szó aszpirinről, C-vitaminról, fájdalomcsillapítókról. A szándék a fontos, hogy az egyén megszüntesse a számára elviselhetetlen állapotot, de mivel a gyógyszerek többsége nem halálos adag, ebben az esetben általában sikertelen öngyilkosságról beszélhetünk. Ennél sokkal brutálisabb módszer az önakasztás, illetve lőfegyverrel történő kísérlet, ezek többnyire halállal végződnek, s ezek a módszerek inkább férfiakra jellemzőek. Az öngyilkossági kísérletek között szerepel még az öncsonkítás, amikor különféle vágó- vagy szúróeszközökkel az egyén felvágja az ereit, ezek mostanában ritkábbak.

Férfiak vagy nők követnek el gyakrabban öngyilkosságot?

– A nők gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, ezt azzal tudjuk magyarázni, hogy a nők mélyebben élik meg az érzelmeiket, a férfiaknál viszont a sikeres öngyilkosság a gyakoribb az elkövetési módszer hatékonysága miatt. A pszichiátriai betegeknek közel tíz százalékát öngyilkossági kísérlet miatt kezeljük. Ebben az évben július végéig hatvanöten kíséreltek meg öngyilkosságot Szabadkán. Észrevehetően nemcsak térségünkben, hanem Magyarországon is a magyar közösség soraiban gyakoribb az öngyilkosság. Ennek okaira még nem tudjuk a választ.

Hogyan tud az egyén a leghatékonyabban integrálódni a környezetébe az öngyilkossági kísérletet követően?

– A környezetre általában sokkhatást gyakorol, ha valaki öngyilkosságot kísérel meg, még akkor is, ha a tettét megelőző időszakban utalt erre az elkövető. Ez a sokkhatás segít abban, hogy az egyén életére vonatkozó szükséges változás beindulhasson. Az önkárosítási kísérletet követően kerül az egyén kapcsolatba az egészségügyi szolgáltatással, ahol a testi ellátást követően az egyén pszichiátriai kezelésre szorul. A pszichiátriai kezelés lényege a konfliktusfeltárás, annak a konfliktusnak a feltárása, amely miatt a tett bekövetkezett. Ez egy belső konfliktus a személyiség szintjén, és külső konfliktus a környezettel. A legfontosabb megtudni mi volt az egyén célja tettével, ezáltal különféle külső és belső konfliktusokra tudunk fényt deríteni, és segíteni tudunk abban, hogy a páciens foglalkozni kezdjen a témával, változtatni akarjon helyzetén, dolgozni akarjon a konfliktusok feltárásán. Amikor valaki átéli a halálközeli állapotot, akkor általában hajlandóságot mutat ezt megtenni, feltárni, hogy mi az, ami az ő megítélése szerint odáig vitte, hogy számára elviselhetetlenné vált saját élete.

Hogyan tud segíteni a család a visszailleszkedésben?

– Ha a közösség belátja az egyén számára szükséges változás jelentőségét, belátja azt, hogy miben járult hozzá a helyzet kialakulásához – nem azt mondom, hogy belátja a hibáját, csupán a saját részét, amellyel hozzájárult, hogy bekövetkezzen az előállt helyzet –, sokat segíthet a visszailleszkedésben. Meg kell változtatni a hozzáállást, egy odafordulást, egy elfogadást, egy segíteni akarást, egy beszélgetést kell kezdeményezni, ami korábban nem volt. A lényeg, hogy kialakuljon egy őszinte, nyílt kommunikáció. A mi társadalmunk elítéli, sematizálja az öngyilkosságot megkísérlő egyént. Le kell vetkőzni ezt az elítélő, megbélyegző magatartást, a család nagyon sokat tud segíteni, és segít is, ez tapasztalható, ugyanis nem gyakoriak a visszatérő esetek. Általában az eset után helyre áll az egyensúly az egyén és családja között.