2024. április 25., csütörtök
KOSÁRLABDA – XL. FÉRFI-EB

Az olaszok a szerb centerektől félnek

A magyarok elleni győzelem után Aleksandar Đorđević kisebb fajta karanténba helyezte csapatát, hogy a legkeményebb meccsek előtt elsősorban lélektanilag készítse fel a legényeit.

A sorban Olaszország az első, amelynek fő kulcsjátékosának nem is egy játékost tartanak, hanem a vezetőedző Ettore Messinát, aki a stratégiáját a kőkemény védekezésre építi.

Az öreg róka a csoportban még botladozott csapatával, ám a kirobbanó formát mutatott finnek ellen aztán ők robbantak ki, pontosabban főleg Marc Belinelli, aki 22 pontot produkált, és Luigi Datome, aki 15 pontot szerzett. Épp ez a két játékos jelent nagy veszélyt a szerbeknek, így Bogdan Bogdanović hangsúlyozta: „Az olaszoknak hasonló a stílusuk, mint a magyaroké, csak sokkal gyorsabbak, sokat próbálkoznak hárompontossal, jól mozognak labda nélkül, és nehéz őket tartani egy az egyben.”

Érdekesség, hogy az olaszok soraiban egy szerb is van, méghozzá Marko Kuzin, aki szerint a szerbek elleni recept egyszerű, csak nehéz megvalósítani: „Meg kell állítani a labdát, hogy azt ne tudják a palánk alá bedobni, s ezzel tömni Marjanovićot és Kuzmićot. Ha ez nem sikerül, nagyon nehéz dolgunk lesz, s nagy kihívást jelent majd ennek a nemzedéknek.”

Igen, így képzeli el Móricka, de Đorđević és Messina nagy tapasztalatú edző, mindkettő alaposan készül a másik húzásaira, s mindkettőnek lesz valami aduásza az ingujjban.

Egy biztos: a szerbek lazábban várják a ma 20.30-kor kezdődő negyeddöntőt – hétfőn például a négycsillagos Nusr-et Steakhousban ebédeltek –, s gondolkodjanak az olaszok, miként járhatnak túl az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes eszén!