2024. március 28., csütörtök

A Fekete-tengeren sodródó migránshajót vontattak kikötőbe Romániában

A Fekete-tenger nemzetközi vizein viharba került, segítséget kérő halászhajóhoz riasztották a román határrendészetet és haditengerészetet: a több mint 150 embert szállító halászhajót szerda hajnalban bevontatták a Konstancától északra található midiai kikötőbe.

A határvédelem fekete-tengeri összevont megfigyelő rendszere (SCOMAR) kedden észlelte a Midiától 32 tengeri mérföldnyire a román felségvizek felé közeledő hajót, a hadsereg egy helikopteres járőre pedig megállapította, hogy nagyon sok ember tartózkodik a fedélzetén.

A parti őrség két hajója azonnal elindult a gyanús vízi jármű felé, és a haditengerészet egy térségben tartózkodó hajójától is segítséget kértek, a tenger ugyanis viharos volt, a halászhajó rádiós vészjelzéseket adott le, és a kétméteres hullámok a fedélzetén összezsúfolódott emberek életét veszélyeztették.

A RUYA 1 nevű halászhajót hajnali két órára sikerült bevontatnia Midiára egy olajkutató platformhoz tartozó civil hajónak. Fedélzetén 157 embert – köztük 56 gyermeket – találtak, akik iráni és iraki állampolgároknak mondták magukat. A román bevándorlási hatóság – egészségi állapotuk felmérése és a szükséges elsősegélynyújtás után – megkezdte azonosításukat. Az ügyben a konstancai ügyészség indított büntetőjogi vizsgálatot.

Az utóbbi időben heti rendszerességgel vagy sűrűbben érkeznek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. A román parti őrség legutóbb szombaton fogott el egy csaknem száz illegális bevándorlót szállító hajót.

A bevándorlási hivatal szerdán azt közölte, hogy a szombaton Romániába érkezett 96 külföldi (iraki és iráni) állampolgárt ügyészségi rendelet alapján 30 napra őrizetbe vették, és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat. A csoport tagjait kitoloncolásukig az otopeni-i és aradi zárt befogadóközpontban helyezték el, ahol lefényképezték őket, ujjlenyomatot vettek tőlük, értéktárgyaikat és telefonjaikat pedig érkezéskor le kellett adniuk –  derül ki a román bevándorlási hivatal közleményéből.