2024. április 19., péntek

Dömötör: Brüsszel felpörgeti a betelepítési programot

A létszámküszöb nélküli állandó elosztási mechanizmus elfogadtatása a cél

Az elmúlt napok nyilatkozataiból jól látszik, hogy a kvótaperben hozott döntés csak az első lépés, Brüsszel ugyanis szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A kormány képviselője úgy fogalmazott, míg korábban önkéntességről, eseti jellegről, pár ezer főről volt szó, addig most már kötelező rendszerről, állandó elosztásról beszélnek, felső létszámküszöb nélkül.

„Azt is mondhatjuk, hogy elkezdődött a Soros-terv végrehajtása” – jelentette ki Dömötör Csaba, hozzátéve, Brüsszel minden évben hozna bevándorlókat és azokat szét is osztaná a tagországok között.

Az államtitkár kijelentette, a magyar kormány elutasítja a betelepítést és minden eszközzel fellép ellene.

„Ebben nincs kompromisszum, mi nyílt lapokkal játszunk” – tette hozzá.

A kvótarendszer életszerűtlen, mert nem oldja meg a problémát, sőt további több millió bevándorlónak nyújt biankó meghívót. Igazságtalan, mert felülírja a nemzetállamok jogköreit és veszélyes, mert figyelmen kívül hagyja a mindenki előtt teljesen egyértelmű biztonsági kockázatokat – fejtette ki Dömötör Csaba.

Hogyan is gondolhatja bárki, hogy garantálni lehet a betelepítési programok átláthatóságát és biztonságát, ha tudjuk, 11 ezer hamisított szír útlevelet találtak az Iszlám Államnál? – tette fel a kérdést.

Az államtitkár felidézte, az európai szocialisták frakcióvezetője szerint a kvótadöntés precedens értékű és el lehet kezdeni egy létszámküszöb nélküli, kötelező és állandó eljárás kidolgozását.

Az Európai Parlament olasz elnöke egy lapinterjúban a kvóták megemeléséről beszélt, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa pedig egyértelművé tette, hogy kötelező kvótákról van szó, és a tagállamok kötelesek ebben politikailag, jogilag és morálisan is részt venni – sorolta Dömötör Csaba, aki szerint a következő hónapokban számítani lehet jogi ravaszkodásra, uniós pénzekkel történő zsarolásra és kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárásra.

„Lesz itt minden, ami fokozza majd a nyomásgyakorlást Magyarországra annak érdekében, hogy Magyarország változtassa meg álláspontját a bevándorláspolitikában” – fejtette ki.

Dömötör Csaba ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, a kormány nem enged ennek a nyomásgyakorlásnak, mert aggódik Európáért, a kontinens kultúrájáért és közösségeiért. Magyarország biztonsága érdekében a „kemény vitákat is fel fogja vállalni”.

Az államtitkár kérdésekre válaszolva megerősítette, Magyarország tudomásul veszi a kvótaperben hozott bírósági ítéletet, de „soha sem fogja hagyni, hogy máshol döntsenek arról, hogy kivel éljünk együtt, és kivel nem”.

„Mi elkötelezettek vagyunk az erős Európáért, éppen ezért emeljük fel a szavunkat a hibás, veszélyes döntésekkel szemben – mondta az államtitkár újabb kérdésekre reagálva.

Dömötör Csaba ugyancsak kérdésekre úgy fogalmazott, most az Európai Bizottság térfelén pattog a labda, ugyanis a kvótaprogram ezer sebből vérzik, mivel a befogadást vállaló tagországok is csak vállalásaik 25 százalékát teljesítették.

Az államtitkár Angela Merkel német kancellár interjújára vonatkozó kérdésre válaszolva aláhúzta, a jogállamiság szempontjából is elfogadhatatlan, hogy „miközben a brüsszeli vezetők korábban még önkéntességről beszéltek”, utána Szlovákia és Magyarország tiltakozása ellenére minősített többséggel „lenyomták a torkunkon” az 1300 fő kötelező befogadására irányuló döntést, „majd utána annyit mondtak, hogy lehet menni a bíróságra”.

„Szerintünk az történt, hogy a politika erőszakot vett a jogállamiságon és az európai értékeken” – tette hozzá.