2024. április 25., csütörtök

Vadászrepülőgép-harc

A horvát köztársasági elnök moszkvai látogatása nem csak a horvát–orosz kapcsolatokról fog szólni

A szerbiai elemzők közül többen is egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő moszkvai látogatása tulajdonképpen nem is a horvát–orosz kapcsolatok felülvizsgálatáról, illetve azok erősítésének lehetőségeiről szól majd, hanem az Oroszország és a NATO közötti viszonyról.

A látogatás során sok minden kiderülhet azzal kapcsolatban, hogy miként kíván Oroszország a jövőben viszonyulni a balkáni térséghez, illetve arra is fény derülhet, hogy milyen jelleggel alakulnak a jövőben a Moszkva és Belgrád közötti kapcsolatok – értékelte Dušan Proroković, a Stratégiai Alternatíva Központjának képviselője, a Szputnyik szerbiai szerkesztőségének nyilatkozva. Mint hozzátette, Grabar Kitarović egyik üzenete az lehet, hogy ha Oroszország elmélyíti a katonai együttműködést Szerbiával, akkor a NATO a jövőben feltehetőleg sokkal nagyobb beruházásokkal támogatja Horvátországot és Albániát.

Zágráb aggódik amiatt, hogy Szerbia MiG–29-eseket kap Oroszországtól, míg a horvát légierő jelenleg „csupán” MiG–21-esekkel rendelkezik, ezért moszkvai látogatása során Grabar Kitarović megpróbálja elmélyíteni a kapcsolatokat Horvátország és Oroszország között – mondta Alekszandar Pivovarenko, az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének tudományos munkatársa.

– A kétezres években kiváló volt az Oroszország és Horvátország közötti együttműködés, ám a krími és az ukrajnai történéseket követően Zágráb ellenséges álláspontra helyezkedett. Mostanra a horvát államvezetés belátta, hogy NATO–Oroszország-ellentét ide vagy oda, Horvátországnak gazdaságilag meg kell erősödnie, ezért jobbá tennék a két ország közötti kapcsolatokat. Horvátország befolyása az Európai Unióban jelentéktelen, ezért muszáj a saját érdekeit is szem előtt tartania – fogalmazott Pivovarenko.

A horvát államfő október közepén utazik Moszkvába, ahol egyebek mellett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal találkozik. A horvát elnök kabinetjében korábban azt mondták: Horvátország erősíteni kívánja a kapcsolatait Oroszországgal, ez viszont nem jelenti azt, hogy Ukrajnával kapcsolatos álláspontjától elállna.