2024. április 23., kedd
Szabadkai Műszaki Szakfőiskola

Az intelligens motor már a jelen

A szabadkai Műszaki Szakfőiskola a legújabb vívmányok alkalmazásaival is megismerteti hallgatóit. Intelligens motort fejlesztenek szabadkai AMETEK vállalat mérnökeivel karöltve, ami a 4. ipari forradalmat, tehát az okos eszközök megjelenését jelenti. A Műszaki Szakfőiskola és az AMETEK vállalat együttműködése példaértékű, hiszen a vállalat több eszközt is ad a szakfőiskolának, így a hallgatók valós eszközökön gyakorolhatnak és kísérletezhetnek. Az intelligens motor fejlesztésébe több szak is bekapcsolódik, mivel, ahogy azt dr. Fürstner Igor, a szakfőiskola igazgatója is elmondta, ez egy multidiszciplináris hozzáállást igényelő feladat.
– Az utóbbi 10 év alatt bekövetkezett ipari változásoknak köszönhetően ma az irányítástechnikai, valamint a meghajtási- és az érzékelő eszközök egy motorba integrálódtak. Így a motort be lehet programozni arra, hogy magától gondolkozzon, és eldöntse, hogy bizonyos esetekbe mit csináljon. Továbbra is be lehet a gépbe kívülről avatkozni, és a motor nem magától működik, de a programozásnak köszönhetően beintegrálható az, hogy egyes folyamatokat maga el tudjon végezni. Az AMETEK vállalattal az iskola kapcsolata nagyon jó, és a gyár az új fejlesztéseit ideadja nekünk, hogy mi ezekkel tudjunk oktatni. Ezeket a motorokat mi más eszközökbe építjük be, és ezekbe a projektekbe tudjuk bekapcsolni a mechatronika szakos hallgatóinkat, továbbá a villamosmérnöki, műszaki informatikai és gépészmérnöki szak hallgatói is. Az egyik legsikeresebb projektünk során a hallgatóink 9 motort kapcsoltak össze, amelyek kommunikáltak egymással. Ez egy elég összetett feladat. Hála a gyárnak, jelenleg mi a legkorszerűbb technológiával tudunk oktatni.
A diákok bekapcsolódásáról az intelligens motorral való munkában dr. Gogolák László egyetemi tanárt is megkérdeztük.
– Az együttműködés első lépése az volt, hogy egy kiállításra szánt eszközt terveztünk az AMETEK motorjainak felhasználásával. A nyertes projektet, ami egy játék volt – természetesen ezek az intelligens motorok nem játékok, de a kiállításra szánt eszköz lényege a bemutatás volt – a Kutatók Éjszakáján mutattuk be. Az együttműködés azóta sem szakadt meg, segítik a munkánkat, a hallgatók járnak az AMETEK-be szakmai gyakorlatra, tehát ez az együttműködés mindkét félnek jó. Az intelligens motorokról azt kell tudni, hogy ezek már nemcsak motorok, hanem mikroprocesszorral is rendelkező eszközök, és ezeket be lehet programozni különböző feladatokra, amit szenzorok segítségével tudnak végrehajtani. Például olyan zsalukat tudunk megtervezni, amik fényt érzékelve besötétítenek, vagy felhúzódnak. Ez a szabályozás pedig integrálva van a motorba. A hallgatók nagyon lelkesek, hiszen valós eszközökön gyakorolhatnak, és az, ami valós, mindig jobban érdekli a fiatalokat. Szerencsések vagyunk azért, hogy ilyen remek partnert találtunk, akivel ennyire együtt tudunk működni – hallottuk dr. Gogolák Lászlótól.