2024. április 19., péntek

Válasz a migránsok ellen tiltakozó szülőknek

A menekültügyi főbiztosság munkatársa jobb belátásra próbálta bírni a šidi szülőket
Menekült kisfiú Šid közelében (Ótos András felvétele)

Menekült kisfiú Šid közelében (Ótos András felvétele)

A menekültügyi főbiztosság indokolatlannak tartja a šidi szülők tiltakozását amiatt, hogy szeptember 1-től a Szerbiában tartózkodó migránsok gyermekei a szerbiai diákokkal együtt ültek be az iskolapadokba. Pillanatnyilag 27 szerbiai iskolában 252 migráns gyermek vesz részt a szerbiai oktatásban, a legtöbben Belgrádban és Šiden, ahol a szülők a napokban tiltakozást szerveztek. Ivan Mišković, a menekültügyi főbiztosság munkatársának elmondása szerint szeptember végéig összesen 590 migráns gyermek részesül majd Szerbiában oktatásban.

Mišković nem érti, hogy miért tiltakoznak a šidi szülők, mert mint kifejtette: eddig sehonnan nem jelentettek incidenst, de amiatt sem panaszkodtak a szülők, hogy az új pajtások zavarták volna a tanórákat.

– Vajon mit tennének a tiltakozó szülők, ha az ő gyermekeik kerülnének hasonló helyzetbe? A Szerbiában tartózkodó migránsok gyermekeinek ugyanolyan bánásmódot kellene kívánniuk, mint amilyent saját gyermekeik számára kívánnának. Azon vádakkal kapcsolatban, hogy a migránsok gyermekei különböző betegségeket fognak terjeszteni, szeretném aláhúzni, hogy mindannyian orvosi vizsgálaton estek át – fogalmazott Mišković.