2024. április 17., szerda

Ki mennyivel kap többet?

A katonaság és a rendőrség dolgozói, valamint az orvosok és a tanárok számíthatnak béremelésre

A közalkalmazottak arra számíthatnak, hogy 2018. január 1-jétől átlag körülbelül 5 százalékkal lesz nagyobb a fizetésük – írja a Blic napilap a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) közeli forrásokra hivatkozva.

Információja szerint pontos adatok nincsenek még, de valószínű, hogy legnagyobb arányban, 6-7 százalékkal a katonaság és a rendőrség dolgozóinak, valamint az orvosoknak és a tanároknak a bérét emelik. A szociális védelmi, valamint a művelődési intézményekben és az igazságszolgáltatásban foglalkoztatottak nagyjából 3 százalékos emelésre számíthatnak.

„A bérek és nyugdíjak jövő évi összege, valamint az emelés aránya akkor lesz ismeretes, amikor az IMF küldöttsége elvégzi a Szerbiával kötött készenléti hitelszerződés utolsó felülvizsgálatát. A delegáció érkezése október 26-ára várható – közölte a lap hírforrása. Tájékoztatása szerint most a Valutaalappal való technikai megbeszélések következnek. Ma érkezik Belgrádba az IMF technikai küldöttsége; megvizsgálják az államháztartás állapotát, és terveket készítenek 2018-ra. A jövő évi költségvetés végső változatát októberben dolgozzák ki.

Dušan Vujović pénzügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott: biztosan lesz bér- és nyugdíjemelés, már számítgatják, mekkora mértékű lehetne. Sebastián Sosa, a Nemzetközi Valutaalap belgrádi irodájának vezetője is kijelentette, hogy van lehetőség az emelésre, erről azonban az IMF megbízottjai és a szerbiai illetékesek a jövő évi költségvetésre vonatkozó megbeszélések keretében egyeztetnek.