2024. április 25., csütörtök

Banja Luka-i küldöttség járt Újvidéken

Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke tegnap fogadta Banja Luka város küldöttségét, amelyet Zoran Talić, az ottani képviselő-testület elnöke vezetett.

A találkozón a két elnök beszélgetése számos fontos témát érintett, szó esett a helyi parlamentek munkájáról, valamint a két képviselő-testület működésével kapcsolatos tapasztalatokról. A megbeszélést követően Zdravko Jelušić bemutatta a Banja Luka-i vendégeknek az újvidéki képviselő-testület új, e-Poslovnik elnevezésű, elektronikus rendszerét, amelyet prezentáció keretében ismerhettek meg a boszniai vendégek.

– Az egyeztetések során sok jó megoldást hallhattunk az ülések megtartására vonatkozóan, bemutattuk vendégeinknek, hogy mi az előnye az üléseinken alkalmazott digitalizált munkamódszereknek. Arról is szót ejtettünk, hogy miként alkalmazhatnák ezt a rendszert Banja Lukában – magyarázta az újvidéki képviselő-testület elnöke. Hozzátette: a két küldöttség egyeztetett a két város baráti kapcsolatainak és együttműködésének a fejlesztéséről.

Zoran Talić, a Banja Luka-i képviselő-testület elnöke hangsúlyozta, hogy Újvidék és Banja Luka partnervárosok, és nagyon sok olyan érdekes téma is szóba került, amely mindkét fél számára hasznosak lehet.

– Nemcsak a képviselő-testület vezetésében segíthetünk egymásnak, hanem a gazdasági és az idegenforgalmi együttműködés is nagy jövő elé néz. A mostani látogatásunk fő célja azonban az e-Poslovnikkal, azaz az újvidéki képviselő-testület üléseinek lebonyolítására alkalmazott digitális felülettel való ismerkedés – mondta Talić. Hozzátette: az a cél, hogy Banja Lukában is hasonló digitális megoldás könnyítse a képviselő-testület üléseinek vezetését.

– Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az Újvidéken alkalmazott, digitális rendszer megfelel a Banja Luka-i képviselő-testület üléseinek vezetésére is – véli Talić. Elmondta azt is, hogy kiáll azért, hogy Újvidék és Banja Luka kapcsolata ne csak formális legyen, hanem a két város együttműködése a jövőben szorosabbra fűződjön.