2024. március 28., csütörtök

A reformáció 500. évfordulójára emlékezett a pirosi gyülekezet

A pirosi gyülekezet szombaton, szeptember 9-én ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját, arra emlékezve, hogy 1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a németországi wittenbergi vártemplom kapujára tőrrel szúrta ki a 95 pontban megfogalmazott tételét, amely az akkori keresztény hit reformálására, magyarán megújulására vonatkozott.

Fotó: Kocsi Zoltán

Fotó: Kocsi Zoltán

Az ünneplő közösséget Botos Andrea, a pirosi gyülekezet lelkipásztora köszöntötte, majd az alkalmi ünnepségen Oláh József, a Kolozsvár melletti Kisbács település református lelkésze szólt az egybegyűltekhez. Igehirdetése alapjául Mózes 2. könyve, 34. fejezetének 1–10ig terjedő szakasza szolgált.

Bóka András József nyugalmazott baranyai esperes a reformáció történetéről, és az azt megelőző gazdasági, társadalmi és vallási hátteréről beszélt. A reformációt megelőző mozgalomnak lényege visszaállítani mindazt, amiben az egyház eltért eredeti tanításától, magyarán helyre tenni az idő során keletkezett torzulásokat. Mint ahogy Bóka András József részletezte, nem Luther Mártonnal kezdődött a reformáció, már évszázadokkal korábban felismerték a Szentíráshoz való visszatérés fontosságát.

– Egyedül a Szentírás az, amely a hitet meghatározza, és a reformátorok fontosnak tartották, hogy annak szavait a hívek is megértsék. Az első magyar nyelvű bibliafordítási kísérletek is ezt a célt szolgálták, Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordítása pedig évszázadokon át a nép kultúráját, hitét erősítette.

Az ünnepséget meghittebbé tette Tóth Rózsa és Rápóti Anetta gyülekezeti tagok szavalata, Cerovszki Etelka felolvasása és a helyi Fehér Ferenc Művelődési Egyesület vegyes kórusának fellépése. Vendégek érkeztek Erdélyből, Horvátországból, Magyarországról Tiszanána egyházközség gondnoka és kísérete tette tiszteletét, vagyis annak a gyülekezetnek a képviselete, ahonnan immár 230 évvel ezelőtt a pirosi reformátusok egy része idetelepedett.

A helybeli vendégek közül Zdravko Jelušić, Újvidék város képviselő-testületének elnöke, a pirosi helyi közösség vezetősége, a VMSZ helyi szervezetének tagsága, az újvidéki Čistoća köztisztasági közvállalat igazgatóhelyettese, a helyi Fehér Ferenc Művelődési Egyesület vezetősége, valamint Piros és Futak római katolikus plébánosa tette meghittebbé az ünneplést.