2024. április 24., szerda

Elkészültek a szökőkutak a főtéren

A napokban átestek a próbaüzemen az óbecsei főtér új szökőkútjai, de tegnap délelőtt csak a községháza előtti parter szökőkút üzemelt.

Tegnap délelőtt csak a községháza előtti szökőkút működött (Fotó: Fehér Rózsa)

Tegnap délelőtt csak a községháza előtti szökőkút működött (Fotó: Fehér Rózsa)

Ez a színjátszó vízsugarú szökőkút egyébként nem sokkal az üzembe helyezése után már meg is rongálódott, nagy valószínűséggel egy rajta áthaladó biciklis okozott kárt benne. A központban, ahol tilos kerékpárral és motorkerékpárral közlekedni, videofelügyelet működik, ezért a rendőrség azon munkálkodik, hogy azonosítsa és megbírságolja a szabálysértőt. Az illetékesek szerint a téren a közeljövőben gyakrabban találkozhatunk majd rendőrökkel is.
A szökőkutak megépítése nettó 16,7 millió dinárba került, a kivitelezéssel pedig a teret építő petrőci Put invest PZP vállalat köré csoportosuló konzorciumot bízták meg. A következő hetekben a padokat, szemeteseket, kerékpártartókat és a virágládákat helyezik majd ki, októberben pedig elültetik a facsemetéket is. Az eltávolított régi padokat most a Komunalac Közvállalat munkásai újítják fel, és ha az önkormányzat kasszájából jutna új padokra, ezeket a felújítottakat más helyeken (többek között a felső parkban, a gyermekorvosi rendelőnél) helyeznék el.
A tervek szerint a községháza homlokzatát is felújítják majd, erre a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet már ki is dolgozott egy projektet, de az eddigi pályázatokon nem sikerült az önkormányzatnak támogatást szereznie ehhez a költséges kivitelezéshez. A községháza épületét legutóbb a nyolcvanas évek elején, a korábbi tér építésekor tatarozták.
A város főterét egy évvel ezelőtt, azaz tavaly szeptember 15-én kezdték el lebontani, majd újjáépíteni. A projekt értéke nettó 111 millió dinár volt, a pénzt banki kölcsönből teremtette elő az önkormányzat.