2024. április 24., szerda
Nagybecskereki vízgyár

Elhúzódott a próbaüzemeltetés (is)

Június 15-én elkezdődött a nagybecskereki víztisztító tartályainak a feltöltése, ami egyben a próbaüzemeltetés kezdetét is jelentette.

Mikor kerül tiszta víz a pohárba?  (Fotó: Kecskés István)

Mikor kerül tiszta víz a pohárba? (Fotó: Kecskés István)

Azt ígérték, hogy néhány nap elteltével már javulni fog a vezetékes víz minősége. Csakhamar közölték azonban, hogy mégsem engedik az első megtisztított vízmennyiséget a vezetékbe. A következő hír pedig az volt, hogy a víztisztító berendezés sikeresen eltávolítja az arzént az ivóvízből. Ezt megerősítették a nagybecskereki Közegészségügyi Intézet laboratóriumából is. Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy megoldódott a 2004 óta tartó probléma, ami miatt tilos volt a vezetékes víz használata a városban. Nagybecskereken azonban továbbra sem fogyasztható a vezetékes víz.
Az illetékesek hallgatnak, így csak találgatni lehet, hogy mi okozta a legújabb késlekedést. Mert ha a víztisztító sikeresen végzi a feladatát, akkor miért húzódott el ennyire a próbaüzemeltetése? A kérdésre remélhetőleg hamarosan hivatalos választ kapnak majd a nagybecskerekiek, akik 2004 óta várják, hogy arzénmentes víz kerüljön a városi vízvezeték-hálózatba.
Úgy tűnik azonban, a legújabb halasztás nem okozott akkora meglepetést, mint az várható lett volna, mert már az eddigiek során is folyamatosan tolódott a probléma megoldásának a határideje. A Városi Vízművek és a kivitelező, a belgrádi Synertech vállalat között kötött szerződés értelmében ennek még 2015 őszén meg kellett volna történnie. Pedig a kivitelező szerint a megtisztított vízben literenként már csak öt mikrogramm arzén van, ami a fele a megengedettnek. A nagybecskereki hálózati vizet a literenként 150/200 mikrogrammnyi arzén miatt tiltották le. A megengedett határok között mozog a vízben található vastartalom is. A mangán és az ammónium-jód is csökkent, de továbbra is nagyobb a megengedettnél, emiatt folytatódik a víztisztító berendezés próbaüzemeltetése.
A nagybecskerekiek az elmúlt 13,5 év alatt milliókat költöttek palackozott vízre. Akinek erre nem futotta, az a város egyetlen ökokútja előtt várakozott. Sokan pedig továbbra is a vezetékes vizet használták.