2024. április 25., csütörtök

Fél disznó és hentesbárd

Másodízben került átadásra a Csáth Géza-díj, az idei díjazott: Orcsik Roland

A Fiatal Írók Szövetsége rendhagyó díjátadójára került sor Szabadkán, Csáth Géza szülőháza előtt, ahol Kollár Árpád költő fordult az egybegyűltekhez, majd pedig Orcsik Roland költőnek, szerkesztőnek, irodalomszervezőnek átadták a második alkalommal kiosztásra kerülő Csáth Géza-díjat. A díjról, a díjazás ötletéről Korpa Tamást, a FISZ társelnökét kérdeztük:

– A díj ötlete mondhatni kölcsönvett. A szkopljei születésű, Újvidéken élő Zoran Gaši író, képzőművész, az avantgárd mozgalom jeles tagja, a nyolcvanas években kidolgozta egy olyan díj koncepcióját, amelyet sosem adtak át. Csáth Géza lett volna a névadója és jutalomként egy fél disznó járt volna hozzá. Az ő ötletét porolta le Kollár Árpád tavaly, a visegrádi FISZ-táborban, amely nulladik napjának résztvevőiből állt a Csáth Géza-díj kuratóriuma. A díj teljes egészében a kurátorok magánadományából jött létre, és valóban egy fél disznót, valamit egy hentesbárdot takar. A díjat határon belüli és túli irodalmároknak adjuk át, akik kiemelkedő irodalmi vagy kritikai tevékenységet folytatnak, részt vesznek a tehetséggondozásban, de mégis kevesebb szakmai figyelem irányul rájuk. Az elismerésünket mi így szeretnénk kimutatni. A díjátadás fontos pontja, hogy a díjat egyik évben Budapesten adjuk át, ahol Csáth Géza agyát őrzik, a másik évben pedig a szülőháza előtt, Szabadkán. Az a véletlen műve, hogy két év múlva Csáth Géza halálának 100. évfordulóján is Szabadkán kerül átadásra a díj, és remélhetőleg egy szélesebb körű eseménysorozat részeként valósítjuk meg – hallottuk Korpa Tamástól.

Orcsik Roland, elmondása szerint, megtiszteltetésnek tartja, hogy megkaphatta a Csáth Géza-díjat.

– Csáth világa magával ragadó, ő eleve egy tragikus figura. Óriási tehetség volt, mert bármihez is hozzányúlt azt arannyá változtatta, kapcsolódjon az a prózához, zenéhez vagy a képzőművészethez – fejtette ki a lapunknak Orcsik Roland.

A program a Klein House-ban folytatódott, ahol a díj kurátorai felolvasták Orcsik Roland összes versét, utána pedig a BalaLajka koncertezett.