2024. április 25., csütörtök

Az infrastrukturális együttműködés csúcspontja

Novemberben Belgrádba várják a kínai kormányfőt, a Belgrád–Budapest vasútvonal munkálatainak kezdetén

Szerbia őszinte barátként tartja számon Kínát – mondta ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő a Meng Kjang-csuval, a kínai államfő küldöttjével, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tagjával folytatott megbeszélésen. Köszönetét fejezte ki vendégének azért, hogy Kína is tisztelettel és barátsággal viszonyul Szerbiához. Úgy értékelte, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok a két állam között kiválóak, a gazdasági kapcsolatok pedig napról napra jobbak. Köszönetet mondott azért is, hogy a kínai HBIS Csoport átvette a szendrői Acélművek igazgatását, és hogy ennek köszönhetően a mögöttünk álló időszakban sikeresen üzletel és működött a vállalat. Közös érdeke a két országnak a biztonság fokozása és a szervezett bűnözéssel való leszámolás terén történő együttműködés, melyben Szerbia komoly partnere lehet Kínának – állapította meg a beszélgetés során Vučić.

Szóba került a Belgrád és Budapest közötti vasútvonal projektuma is, s a szerb államfő azt mondta, annak ellenére, hogy Budapesten tartják meg az idén novemberben a Kína és a délkelet-európai államok közötti együttműködéssel foglalkozó konferenciát, Szerbia Belgrádba várja Li Kö-csiang kínai miniszterelnököt, hogy ünnepélyesen megnyissa a vasútvonal építési munkálatait. Úgy értékelte, hogy e vasúti projektum a két ország közötti infrastrukturális jellegű együttműködés csúcspontját jelenti.

A találkozó során Meng arra fektette a hangsúlyt, hogy a Kína és Szerbia közötti kapcsolatok a két állam javát szolgálják, s úgy alakulnak, hogy az mindkét országnak megfelelő legyen. Barátok vagyunk, jóban és rosszban egyaránt osztozunk – fogalmazott a küldött. Aláhúzta, hogy a Szerbia és Kína közötti jó kapcsolatoknak sikerült átvészelniük a nemzetközi politikai színtéren tapasztalható változásokat és kihívásokat is. Átadta Hszi Csin-ping kínai államfő üdvözletét és üzenetét, melyben az áll: hisz benne, hogy Szerbiára még fényesebb jövő vár Vučić elnök igazgatása alatt – áll a államelnök sajtószolgálatának közleményében.