2024. április 24., szerda

Korrupcióellenes bizottság az egészségügyben

Bárki jelentheti, ha orvosa csúszópénzt követel vizsgálat, vagy beavatkozás fejében

Az egészségügyi minisztérium megalakította az öttagú korrupcióellenes bizottságot, amelynek munkájában egészségügyi dolgozók, jogászok és közgazdászok vesznek részt. A bizottság feladata felszámolni az egészségügyi intézményekben előforduló korrupciót, nyilatkozta Vesna Dimitrijević, a testület elnöke. Szavai szerint minden egyes intézményt górcső alá vesznek, méghozzá titokban.

– Még az igazgatók sem tudhatnak arról, hogy a bizottság mikor fogja felülvizsgálni az általuk vezetett egészségügyi intézményt. Elsősorban a közbeszerzések szabályosságát, törvényességét vizsgáljuk felül, de górcső alá vesszük a várólistákat is, valamint az előre megbeszélt műtéteket, sebészeti beavatkozásokat. Azokra az esetekre is megpróbálunk fényt deríteni, amikor a pácienstől különböző sebészeti beavatkozások fejében csúszópénzt követelnek. Mindemellett igyekszünk azonosítani azokat az állami alapítású egészségügyi intézményekben foglalkoztatott személyeket, akik magán kézben lévő klinikákkal, laboratóriumokkal állnak kapcsolatban és visszaélést követnek el a páciensek kárára. Természetesen a páciensek bejelentései nyomán is eljárunk – taglalta Dimitrijević, aki korábban a Belügyminisztérium munkatársa volt.

A korrupcióellenes bizottság elnöke arra kéri a polgárokat, hogy jelentsék, amennyiben orvosuk, vagy más egészségügyi dolgozó pénzt, ajándékot, vagy egyéb juttatást kér vizsgálat, illetve beavatkozás fejében, viszont arra is figyelmeztet, hogy a hamis bejelentés bűncselekménynek minősül.