2024. március 29., péntek

Dobra verik a PKB-t

Hazai és külföldi beruházók is érdeklődnek az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági kooperációja iránt

A belgrádi PKB 1,5 millió eurós kezdőáron hirdette meg ingatlanjainak és a Kovilovóban található 3,6 hektáron elterülő termőföldjének eladását. Ugyanakkor eladásra kerül a vállalat Borčán található 1,8 és 1,2 hektáros építési telke. A kezdő kikiáltási áruk 939 113, illetve 284 ezer euró.

A PKB az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat Szerbiában, és az egyik legnagyobb tejtermelő vállalat Európában. Összesen 1782 munkást alkalmaz, közülük 120-an a vállalattól függő kisvállalkozásban dolgoznak. A legprofitábilisabb vállalatok egyike, amelyet az állam magánosítani akar. A valamikori mezőgazdasági kombinát ugyan több átszervezést is túlélt, többek között leválasztották róla a profitot hozó feldolgozóipart, így 2002-ben a Delta Holding megvásárolta a Pekabetát, majd az Agrokoré lett a Frikom, a Salford pedig megvette az Imlek tejgyárat. Mindezek ellenére továbbra is az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalat az országban, és lefedi a belgrádi piac szükségleteinek a 40 százalékát, a lakosságot ellátja gabonafélével, gyümölccsel és állati eredetű termékekkel.

Közhasznú tevékenysége ellenére is a vállalatot először 2007-ben, később 2014 végén, majd 2015 elején bejelentették, hogy magánosítani fogják, az állam megtalálja majd a legjobb privatizálási modellt eladására. Ehhez képest megfelelő vevőt még nem találtak, de már többször változott a vállalat tulajdonosa, még 2007-ben ugyanis az állam Belgrád város igazgatása alá helyezte a vállalatot, majd a városiból hamarosan újra állami vállalat lett. A tulajdoni viszonyok változását is megérezte a vállalat, jelentős veszteségekkel kellett számolnia, csökkent a tulajdona, és az abból befolyt pénz sem őt illette meg.

Bogoljub Karić, a BK Group tulajdonosa is érdeklődést mutatott a PKB megvásárlása iránt. Sőt kifejtette, a megvásárlásban a piaci verseny szabályai ellenére is részt kíván venni.

– Azt szeretnénk, ha a családunk az építészet mellett a mezőgazdaságba is bekapcsolódna. Soha nem foglalkoztunk mezőgazdasággal, nem ez a szakterületünk, de tanácsot kérnénk az ebben legsikeresebb holland és izraeli szakemberektől, hogy visszaadjuk a PKB tekintélyét – mondta Karić, és hozzátette, hogy ő nem kér semmit az államvezetéstől. Mint kiemelte, mindent, amijük van, ők maguk hozták létre az alapoktól, és ezúttal sem számít másra.

A gazdasági minisztérium 2015. január 19-én tett közzé felhívást a magánosítás iránt érdeklődő befektetők számára, a vállalat eladását pedig az év végén írták ki, de erre nem érkezett egy pályázat sem. A vállalati tőke 51 százalékának kezdőárát 154 millió euróban határozták meg.

A most meghirdetett pályázat értelmében merőben más feltételek mellett bocsátanák áruba, nem egy egészként képzelik el az eladását. Pályázhatnak hazai és külföldi magánszemélyek, akiktől borítékolt ajánlatot várnak szeptember 20-ig. Az ajánlattevő borítékok felbontására szeptember 22-én kerül sor.

Az eladást meghirdető gazdasági minisztérium a Deloitte vállalatot választotta ki magánosítási tanácsadónak, a munkatársai fogják meghatározni a legoptimálisabb eladási modellt is, szem előtt tartva a vállalat becsült értékét és a vállalat stratégiai jelentőségét is.

Eddig nyolc hazai és külföldi vállalat jelezte beruházási szándékát, így egy magánszemély Keveváráról (Kovinból), két szerbiai vállalat: a Matijević húsfeldolgozó vállalat és az MK Komerc, de az Egyesült Arab Emírségekből (az Al Dahra vállalat), Kínából, Szingapúrból és Nagy-Britanniából is jelentkeztek érdeklődő vállalatok. A külföldi vállalatok többségét még nem hozták nyilvánosságra.