2024. április 23., kedd

Gondot vonna maga után a nyugdíj- és béremelés

Szerbia költségvetéséből futja a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének növelésére, mindez azonban bizonyos problémákat okozna az állami kassza és a gazdaság területén – mondta Vladimir Gligorov gazdasági szakember, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa.

– A fizetések és nyugdíjak növekedése hozzájárulna a szerb kormány és az államelnök, valamint a hatalmon lévő pártok gyors és jelentős politikai támogatottságához, létezik azonban néhány mérvadó ok, amelyek szerint e költségvetési többletet más szükségletekre kellene fordítani – hangsúlyozta Vladimir Gligorov.

A szakember szerint a probléma egyik forrása az, hogy a bérek növekedése és a nagyobb fogyasztás befolyásolja a behozatal növekedését, és mindez kihat a külkereskedelmi hiányra, amely negatív hatást gyakorol a teljes termelés növekedésére. Ezenkívül következményként emelte még ki a kivitelre irányuló befektetések iránti érdeklődés csökkenését.

– A harmadik ok, amely a bér- és a nyugdíjnövekedés ellen szól, hogy ez nem egyszeri volna, hanem folyamatosan terhelné az állam költségvetését. Jelenleg elegendő pénz áll rendelkezésre, és a következő években is ennek így kellene lennie – mondta Vladimir Gligorov.

Szerinte ha növekednének a nyugdíjak és a bérek a közszférában, hosszú távon nem volna lehetőség az adó csökkentésére, ami egyike a beruházások ösztönzésére irányuló intézkedéseknek.

Gligorov úgy véli, ha a gazdasági növekedés tovább lassulna, fiskális problémát okozna, ez pedig a dinár leértékeléséhez és gyors inflációhoz vezetne.

– A költségvetési többletet oly módon is fel lehetne használni, hogy az végül közvetett módon kihasson az alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjaknak a növekedésére – mondta Gligorov.