2024. április 23., kedd

Svájci adomány a zombori idősek otthonának

Negyedmillió svájci frank értékű adomány érkezett a Gerontológiai Központ Apatini úton lévő idősotthonába. Zellikon város önkormányzata képviseletében Bernhard Ecklin és Nebojša Račić, az ottani Blumenrain gerontológiai központ igazgatója kísérte Zomborba az adományt, amin a zombori otthon, valamint a közkórház osztozik. A szállítmányban 67, motor segítségével szabályozható fekhely, ugyanennyi speciális matrac, 26 étkezőszekrény, három orvosi eszközök sterilizálására szolgáló berendezés, törülközőszárító készülék és egy hidraulikus kád volt.
A svájci otthon új épületbe költözött, a régit gyorsan ki kellett üríteni, a korszerű, de már a svájci előírásoknak nem megfelelő berendezést egy civil szervezet révén hozták Zomborba, köztük három teljesen önműködő éjjeliedény-fertőtlenítőt. Az adomány szállításának költségeit Zellikon önkormányzata állta.
– A közelmúltban megváltozott előírások miatt ki kellett cserélnünk az összes meglévő betegágyat. Az IDC egyesület és az intézmény igazgatója szerint a fölszerelés tökéletes állapotban van, és jó lenne még használni. Szerintem jó helyre került a fölszerelés Zomborban. Örömünkre szolgál, hogy az IDC civil szervezet és Zombor önkormányzata lehetővé tette a segítségnyújtásunkat. Megkönnyebbültünk, amikor láttuk, hogy hasznos és jó az adományunk, és hogy még éveken át hasznát veszik az intézmények – nyilatkozta Bernarhard Ecklin.
A speciális igényeket kielégítő betegágyakból 20 a zombori közkórház nőgyógyászati-szülészeti osztályára kerül. Dr. Lazar Račić, a városi önkormányzat tagja, egyébként nőgyógyász főorvos ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a szülészeten lecserélik a legalább 30 éves ágyakat, amilyeneket még a laktanyákban sem használnak manapság.
Zoran Drča, a zombori Gerontológiai Központ igazgatója az adomány átvételekor kifejtette, hogy mivel ez az esztendő a nemzedékek közti kapcsolatról szól, húsz betegágyat átadtak a szülészetnek, hogy az idős emberek mellett az újszülöttekre is gondot viseljenek az értékes adomány révén.