2024. április 19., péntek
Vajdasági civil világ – tegnap és ma

Értekeztek vidékünk civil szférájáról

A Vajdasági civil világ – tegnap és ma címmel pénteken, szeptember 8-án összejövetelt tartott, amely mintegy hibrid eseményként egyben egy kisebb konferenciának és az évi CISZ közgyűlésnek is helyet adott.

A szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének székházában az összegyűltek a gyűlés megkezdése előtt jeles, hazai kutatókat hallgathattak meg, akik a korábbiakban már foglalkoztak a vajdasági civil szférával. Ezek a kutatók beszéltek a korábbi eredményeikről, és arról, hogy jelenleg hogyan áll a civil szféra Vajdaságban.
Az első felszólaló dr. Gábrity Molnár Irén volt, aki többnyire tudományos civil szervezetekkel foglalkozik, kiemelte, hogy mennyire fontos a kommunikáció és a nyitottság, mivel ez lendítené előre a civil szervezeteket.
Ezt követően Badis Róbert előadása következett, aki arról beszélt, hogy mekkora szükség lenne új kutatásokra a civil szférában, hiszen az elmúlt években ehhez kapcsolódó kutatás alig zajlott. Továbbá kiemelte azt is, hogy az elvándorlás negatívan hat a civil szervezetek életére. Legutóbb a Vajdasági Civil Stratégia keretében zajlott kutatás a civil szférában, de jelenleg ez kezd kiürülni, a kivándorlás pedig elnehezíti a civil szervezetek munkáját.
A minikonferencia végén Ricz András és Zsoldos Ferenc előadása következett. Ők szintén hasonló témákat vetettek fel. Az ő álláspontjuk is kiemelte a kivándorlás problematikáját, a kutatások elavulását, a pénztelenséget a civil szférában, valamint azt, hogy a civil szervezetek önkéntes vezetői kiégnek, alulmaradnak, mert a közösség körében nem részesülnek pozitív megerősítésben.
Ezt követően a résztvevők a kutatók témáiról vitatkozhattak kerekasztal-beszélgetésben. A kutatók problémái mind aktuálisak voltak, valamint több pontban egyeztek.
A vajdasági magyar civil szervezetek helyzetéről 6 éve nem készült tudományos igényű felmérés. Az eseményen a résztvevők hazavihették a Kutatások sodrásában tanulmánykötetet, amelyet dr. Gábrity Molnár Irén szerkesztett, és több jeles hazai tanulmányt is felsorakoztat.