2024. március 19., kedd

Elsején drágul a gáz

Október elsején drágul a gáz – jelentette be az óbecsei Gas Kft. A Szerbiai Energetikai Ügynökség határozata szerint a földgázért a háztartások és más kis felhasználók 39,70 dinárt fizetnek majd.

A fűtésszolgáltatóknak jelentős tartozásaik vannak  (Fotó: Fehér Rózsa)

A fűtésszolgáltatóknak jelentős tartozásaik vannak (Fotó: Fehér Rózsa)

A csúcsidőn kívüli fogyasztás, az egyenletes fogyasztás és az egyenetlen fogyasztás felhasználói kategóriáknak 36,06 dinár lesz az ár, de a csúcsidőn kívüli fogyasztás kategóriában 174,51dinár/m³ nap/év ún. kapacitástarifát is kell fizetniük a fogyasztóknak. Az egyenletes fogyasztás esetében 370,83 dinár, az egyenletlen fogyasztás esetében 436,27 dinár ez a tarifa. Ezeket az összeget 10 százalékos áfa is terheli.
Az óbecsei gázszolgáltató számláját egyébként szeptember 4-én ismét zárolták, és a zárolt összeg 31.427.624 dinárt tesz ki. A Szerb Nemzeti Bank nyilvántartása szerint 2015. június 2-a óta a vállalat összesen 334 napon át volt kényszerbehajtás terhe alatt. Az óbecsei gázszolgáltató többségi, 51 százalékos tulajdonosa az újvidéki Srbijagas Közvállalat, a kisebbségi tulajdonos pedig az óbecsei Toplana Közvállalat. A Toplana a Srbijagas iránti saját tartozását az óbecsei Gasban lévő tulajdonrészének az eladásával szerette volna rendezni, de erre a megállapodásra végül nem került sor. A Toplana számlája az utóbbi három évben 181, az idei év elején pedig 9 napon át volt zárolva. A Srbijagas iránti tartozást a Toplana végül egy 48 millió dináros, 36 hónapos futamidejű banki hitelből fogja törleszteni, amihez a Komunalac és a Vodokanal közvállalat vállal kezességet.
Az óbecsei fűtésszolgáltató cégekkel, azaz a Gas Kft.-vel és a Toplana Közvállalattal szemben gyakran alkalmaznak kényszermegfizettetést. A Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ kutatása szerint az adósságokkal terhelt szerbiai távfűtőrendszer drága és nem hatékony, a fűtésszolgáltatók tartozásait pedig gyakran az önkormányzatok, a városok vagy az állam fizeti ki olyan adófizetők pénzéből, akik közül sokan nem is használják ezt a szolgáltatást.