2024. április 25., csütörtök
KOSÁRLABDA – XL. FÉRFI-EB

A magyarok most sem vallottak szégyent

A szerbek után a magyarok is megismerték Törökország legnagyobb városának, Isztambulnak a közlekedési káoszát, s megtapasztalhatták azt is, hogy nem is olyan egyszerű belépni a Szinan Erdem Arénába, mert a kettős biztonsági gyűrűnél gépfegyveres rendőrök őrzik a nyolcaddöntőjéhez érkezett 40. férfi-Európa-bajnokságot. Azt nem tudni, hogy ízlett a baklava, de Stojan Ivković szövetségi kapitány az olimpiai és világbajnoki ezüstérem birtokosa elleni mérkőzés előtt elmondta, arra nem számíthatnak, hogy a szerbek lebecsülik őket.

Nem is tették ezt a déli szomszédok, hanem szépen kielemezték őket, s tudatos játékkal kezdték meg a találkozót, amelynek az elején a magyarok megilletődve játszottak, mert a szerbek mesterien használták ki a magasságuk adta előnyüket. Az eredmény alakulását hűen tükrözi az a tény, hogy Stojan Ivković már a 3. percben időkérésre szorult, s úgy próbálta megoldani a dolgot, hogy közben Kuzmić megoldhatatlan rejtélyt jelentett számukra. Ezután bejött a még magasabb Marjanović, de csodák csodájára ekkor meglendült a magyar csapat, és egy 9:0-s sorozattal négy pontra feljöttek. Tették mindezt úgy, hogy a szerbek rendesen kielemezték két legjobbjukat, Hangát és Vojvodát, de a kosarakat a többiek szerezték, főleg a szélekről.

A második negyed is hasonlóan telt: hol tízzel elhúztak a szerbek, hol felvillantak a magyarok, és négyre csökkentették az előnyt, a végén pont valahol a közepén fejezték be, hétpontos volt a szerbek előnye.

A második félidő tulajdonképpen unalmasan telt el, illetve úgy telt volna el, ha nincs a negyedik negyed eleje, amely 9:0-s (!) magyar rohammal kezdődött, és 69:62-es szerb vezetésnél Aleksandar Đorđević időt kényszerült kérni. Végül a magyarok azzal büszkélkedhettek, hogy a mezőny legeredményesebbje Perl Zoltán lett 22 ponttal (a szerbeknél Kuzmić és Bogdanović 17-17 pontot dobott).

A nyolcaddöntő további mérkőzéseit nézve elmondható, hogy nagyjából a papírforma szerint zajlott minden, de persze itt is történtek furcsaságok. Az egyik az, hogy hiába végzett Litvánia csoportelsőkét, ha a másik csoportban Görögország a negyedik. A baltiaknak szinte esélyük sem volt az egész mérkőzésen, így most elgondolkodhatnak azon, hogy jobb lett volna az elején lazsálni, s a csoportkörökben kifújt finneket vagy a teljesen szeszélyes és kiszámíthatatlan(ul gyenge) franciákat kapni. A gallok és a skandinávok ugyanis szintén kiestek: az előbbiek úgy, hogy 11 ponttal is vezettek a szintén gyengécske németek ellen, utóbbiakat pedig alaposan megleckéztették az olaszok, akik a meccs nagy részében 20 ponttal vezettek, és csak a végén engedtek fel egy kicsit.

Továbbra is csodálatra méltó Szlovénia és Lettország teljesítménye, és kár, hogy ez a két csapat került össze a negyeddöntőben. A mutatott teljesítmény alapján a spanyolokkal és a szerbekkel együtt elődöntőt érdemelnének, de sajnos egy ilyen nagy verseny nem muzsikaszó és jókívánság!

A nyolcaddöntők eredményei: Szlovénia–Ukrajna 79:55, Németország–Franciaország 84:81, Olaszország–Finnország 70:57, Görögország–Litvánia 77:64, Lettország–Montenegró 100:68, Szerbia–Magyarország 86:78, Spanyolország–Törökország 73:56, Horvátország–Oroszország 78:101.

A negyeddöntő párosítása (szeptember 12–13.): Spanyolország–Németország, Szlovénia–Lettország, Szerbia–Olaszország, Görögország–Oroszország.