2024. április 18., csütörtök

Ötven női vállalkozó kapott támogatást

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Milorad Radojević, a Gazdasági Városi Tanács tagja ismertette a kölcsönös jogokra és kötelezettségekre vonatkozó megállapodásokat a női önfoglalkoztatásra nyújtott támogatások megvalósításában. A vissza nem térítendő támogatásból – mely 150 000 és 280 000 dinár között mozog – 50 nőnek, akik a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában vannak, jutott pénzeszköz. A nyilvános felhívást az idén májusban tették közzé. Az önkormányzat először 2016-ban engedélyezte a nők önfoglalkoztatásának támogatását. Erre a célra akkor ötmillió dinárt különítettek el, míg 2017-ben kétszer több pénzt irányoztak elő erre a városi költségvetésből.

– Ötven női vállalkozóval kötöttünk szerződést, amelynek köszönhetően ők magánvállalkozásba kezdhetnek. Fontos megjegyezni, hogy nem hitelekről vagy kölcsönökről van szó, hanem támogatásokról, amelyeket a város adományoz a kezdő vállalkozók számára. Biztos vagyok benne, hogy ezek a nagyszerű hölgyek segítenek nekünk feltölteni a költségvetést, valamint hozzájárulnak a munkanélküliség csökkentéséhez is. Ugyanakkor remélem, hogy az érdeklődők az elkövetkezőkben még nagyobb számban pályáznak. Az idén 3770 -el kevesebb munkanélküli volt, mint 2016-ban, ebből 2000 nő – mondta Miloš Vučević.

Az önkormányzat által kiírt nyilvános felhívást követően 80 nő jelentkezett. Közülük 50-nek sikerült megkapnia a támogatást. A támogatottak az elkövetkező 12 hónapban kötelesek rendszeresen fizetni az adókat és a járulékokat.

Tatjana Vidović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatónője szerint Újvidéknek 2017-ben a munkanélküliek számát 17,5 százalékkal sikerült csökkenteni. Azt is hozzátette, hogy a foglalkoztatottság növelésének érdekében a helyi közösségek közül Újvidék város fordít legtöbb eszközt erre a célra.