2024. április 19., péntek

Megdrágult a városi közlekedés

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén többek között megvitatták a városi közlekedés díjszabásának zónákra való felosztását, illetve a városi költségvetés félévi megvalósításáról szóló jelentést.

A pénteki képviselő-testületi ülésen 37 napirendi pontot vitattak meg a városi honatyák (Dávid Csilla felvétele)

A pénteki képviselő-testületi ülésen 37 napirendi pontot vitattak meg a városi honatyák (Dávid Csilla felvétele)

A pénteki ülésen összesen 37 napirendi pontot vitattak meg a városi honatyák, ebből 11 a városi közvállalatok pénzügyi terveinek a megvalósításáról szólt.

Ami a városi költségvetés megvalósítását illeti, a jelentés szerint június 20-áig összesen 8,873 milliárd dinár folyt be a városi kasszába, tavalyról pedig 2,26 milliárd maradt hátra, ami összességében 11,137 milliárd dinárt tesz ki. Ez 5 százalékkal több mint amit az első félévre terveztek, évi szinten pedig a tervezett költségvetés 42,9 százaléka.

Az ellenzék nem egyezett azzal, hogy mire költik a városi kasszába befolyó pénzösszeget, szerintük több pénzt kellett volna befektetésekre szánni.

Az egyik legfontosabb napirendi pont a városi közlekedés díjszabásának az átalakítása volt, illetve a díjszabás zónákra való felosztása. A várakozásoknak megfelelően ezúttal valóban megdrágult a városi buszjegy, ezentúl 55 dinár helyett 65 dinárt kell fizetni érte.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a 021.rs hírportáljának elmondta, hogy a buszjegy ára legvalószínűbb 65 dinárra emelkedik.

– A diákbérletek és más kedvezményes kategóriák esetében nem lesz drágulás. A buszjegy árát azért nem tudom biztosan megmondani, mert még nem kaptuk kézhez az új zónák szerinti elosztás elszámolását. Jelenleg Újvidéken a legolcsóbb a buszjegy egész Szerbiában, az áremelésnek köszönhetően lehetőséget adunk a Városi Közlekedési Közvállalatnak, hogy felújítsa gépparkját, ami rendkívül fontos, mert csak így lehet biztonságos és megbízható az újvidéki tömegközlekedés – magyarázta a polgármester.

A napirendi pontok között szerepelt még a Stan közvállalat tavalyi működési tervének a jelentése, valamint a Városi Távfűtő Művek, a Városi Vízművek, a Lisje, a Čistoća, az Informatika, a Zoohigijena és a Tržnica közvállalatok pénzügyi jelentései is, amelyek alapján meghatározzák, hogyan osztják szét és mire költik a tavalyi nyereséget.

Az ülésen ezen kívül megvitatták a Telepre vonatkozó területrendezési terv megváltoztatását, amelynek köszönhetően magasabb lakóépületeket építhetnek majd fel az Európa sugárúton és a Pál pátriárka sugárúton.

A képviselő-testület napirendi pontjai között szerepelt még a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény elnevezésének a megváltoztatása, valamint az Újvidéki Egyetem hallgatóinak és a fiatal dolgozók támogatása is.