2024. április 25., csütörtök

Szüreti mulatság Bácskossuthfalván

A mindennapok gondját homályosító felhőtlen hangulat a Koplalón

Bácskossuthfalva egyik legtömegesebb eseménye, a szüreti mulatság és főzőverseny az idén is népszerű volt a helyiek és a környékbeliek körében. Már a reggeli órákban készenlétben állt a több mint 220 csapat frissen hivatalba lépett „szakácsa”, akik a délelőtt folyamán azon voltak, hogy az ő bográcsukból merje ki a zsűri – dél körül – a legfinomabb csirkepaprikásnak járó díj alapját. A hagyományokhoz híven az Ady Endre Művelődési Központ táncosai és a vendég fellépők 9 óra körül indultak meg lovas kocsikon és traktorokon a piactér mellől, hogy a falut feltöltsék a népzene lendületével, és kicsalogassák a még otthon maradottakat. Ezután a kocsikkal a Koplalóra érve a népviseletbe öltözött gyerekek és felnőttek a színpadhoz meneteltek, a helyi fúvószenekar vezetésével. A rendezvényen Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke köszöntőjében a szüret ünnepének közösségformáló erejét, az újbor létrejöttét és idei, ígéretesnek tűnő magas minőségét méltatta. Az idei bácskossuthfalvi szüreti napok főzőversenyét hivatalosan Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. Beszédében a falubeliek – a vajdasági magyarság ünnepi pillanatainak megszervezésében nyújtott – egész évi helytállását emelte ki, illetve a település – minden nehézséggel szembemenő – fejlesztési elképzeléseit mutatta fel példaként.

A győztes csapatok képviselői és a szervezők (kép: Kazinczy Paszterkó Diana)

A győztes csapatok képviselői és a szervezők (kép: Kazinczy Paszterkó Diana)

– A szüreti napok emelkedett hangulatát is alapul véve, elsősorban a vajdasági magyar közösség lelkiállapotát kell összefogással megváltoztatnunk. Ez nem kerül pénzbe, nincs köze a törvényhozáshoz, és nem arról szól, hogy a gondjainkat és a bajainkat minimalizálni kellene. Mert a megpróbáltatásokat csak úgy tudjuk leküzdeni, ha van bennünk lendület, egészséges életerő, tenniakarás. Ezért mindenkit arra kérek, hogy az itt tapasztalható jó hangulatot próbáljuk meg átmenteni a mindennapokba. Ha kedvvel és bizakodással fogunk hozzá a napunknak, akkor a munkánk sikerének is nagyobb az esélye – mutatott rá Pásztor István a megnyitóbeszédében.

A délelőtt folyamán a helyi művelődési egyesület tagjai mellett színpadra léptek a mélykúti, jánoshalmi és a topolyai vendégek is. A terménybemutató, borkóstoló, kézműves vásár mellett a rendezvény egyik várva várt eseményére, a tűzoltók bemutatójára ugyan beborult az ég és csöpögni kezdett az eső, de a későbbiek folyamán ez az akadály is elhárult.

A becslések szerint több mint 2000 résztvevő mellett az idei bácskossuthfalvi szüreti mulatság vendégeként köszöntötték egyebek mellett Fremond Árpád parlamenti képviselőt, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, Dragi Vučkovićot, az észak-bácskai körzet elöljáróját, Bábi Attilát, az MNT hivatalnokát, Kislinder Gábort, Topolya község polgármesterét, Saša Srdićet, a topolyai községi képviselő-testület elnökét, Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány igazgatóját és Nagy Ottót, a tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét.

A csirkepaprikások sorsáról hattagú zsűri döntött, a zentai Mészáros Béla, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend tagja vezetésével, és értékes jutalmakat osztott ki. Az idén a vándorserleg és az ajándék bogrács a Jánoshalmi Gazdakör csapatát illette meg.