2024. április 19., péntek

Közös érdek az árucsere-forgalom növelése

Szakmai konferencia és a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak gépbemutatója a topolyai Expón

Az Expo keretében a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) közösen szervezett konferenciát Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel. A szakmai rendezvényen elsőként Bakó Tamás, a Belgrádi Magyar Nagykövetség keretében működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy folyamatosan javul Szerbia és Magyarország gazdasági kapcsolata, a mezőgazdaság területén pedig számos lehetőség van az együttműködésre. Magyarország tavaly 46,4 millió euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket Szerbiába, ez valamivel több, mint az előző évben, de Szerbia is 36,5 milliós exportot valósított meg Magyarország felé, ez pedig több mint 60 százalékkalnagyobb összeg az előző évinél. Rengeteg még a kihasználatlan lehetőség, mindkét országnak érdeke lenne az árucsere-forgalom növelése.

A Prosperitati csapata Juhász Bálint ügyvezetővel (Tóth Péter felvétele)

A Prosperitati csapata Juhász Bálint ügyvezetővel (Tóth Péter felvétele)

Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője elmondta a konferencián, hogy a magyarok által lakott területek legnagyobb termelékenységű ágazata a mezőgazdaság, a Nemzeti Kereskedőház pedig egy olyan egységes lehetőséget kínál a határon túli magyarságnak és a magyarországi magyarságnak, amivel az itt megtermelt jó minőségű és jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket értékesíteni lehet a világpiacon, illetve egymás piacain is. Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának az alelnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte ezt a gyakorlatban helyi szinten a VASZ testesíti meg, hiszen összefogja a vajdasági agráregyesületeket. Másrészt megvan a politikumon keresztül az összefogás, a kapcsolat az anyaországgal, a magyar politikummal, ennek köszönhetően valósulhat meg a VMSZ által kidolgozott gazdaságfejlesztési program is. Kiemelte, hogy országunk hamarosan hozzáférhet az előcsatlakozási forrásokhoz. November végén vagy december elején írják ki az IPARD-eszközök felhasználására vonatkozó első pályázatokat. Ezek alapján a termelők uniós pénzeket is fel tudnak majd használni. Fremond kiemelte, hogy a tartományi és a köztársasági mezőgazdasági pályázatok is egyre több lehetőséget nyújtanak a termelőknek, s ez, kiegészülve a Prosperitati Alapítvány pályázataival, jelentős segítség a gazdaságok fejlesztésében.

A Prosperitati nyertes pályázóinak gépbemutatója

A Prosperitati nyertes pályázóinak gépbemutatója

A konferencián az Altherm Kft. ügyvezető igazgatója – Modern mezőgazdasági épületek, energiatakarékos és költséghatékony biomassza fűtési rendszerek a gyakorlatban címmel értekezett. Kovács András, a Hagyó Kft. ügyvezető igazgatója „A Hagyó Kft. Innovatív technológiáinak alkalmazása a borászat és a pálinkafőzés területén” címmel tartotta meg előadását. Tóth Csaba, a Rotte Group Kft. ügyvezetője Hűtőházak, gyümölcs- és zöldségtárolók kivitelezése címmel, majd Varga János, a Königin-Trade Kft. területi képviselője Königin méhészeti gépbemutató címmel tartott előadást. A KITE D.o.o. ügyvezető igazgatója A KITE Szerbiában címmel tartott előadást, majd Ments András, a VaTeBeT igazgatója A jövő mezőgazdasága PI technológiával a Vajdaság piacképes mezőgazdaságáért címmel értekezett. Ezt követően a Helyi Termék védjegyre vonatkozó oklevelek átadására is sor került.

A konferenciát követően megtartották a a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázatainak mezőgép-bemutatóját a Piac Közvállalat parkolójában. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a konferencia kezdetén is beszámolt az elmúlt másfél év eredményeiről. A gépbemutatón elmondta, hogy Topolyán 641 pályázó 475 millió dinár értékben részesült támogatásban az alapítványon keresztül. Jelenleg 10 milliárd forint, azaz mintegy 34 millió euró kiutalásnál tartanak, de további 5 milliárdnyi támogatásra van szerződés kötve, és az új pályázatok kiírása is megtörtént.  A már megjelent negyedik pályázati körben vállalkozások fejlesztésére, föld- és házvásárlásra jelentkezhetnek az érdeklődők. Újdonságnak számít, hogy a hitelből megvalósuló pályázatoknál banki hitelminősítés birtokában lehet pályázni. Nyolc bank közül lehet választani, melyek előzetes hitelminősítést adnak. A földvásárlási pályázat egy hitelkonstrukciónak minősülő pályázati kiírás. Kamattámogatott kölcsön formájában nyerhető támogatás. Tízéves futamidővel, évi 8 százalékos kamattal lehet a dináralapú hitelt felvenni, de 6,5 százalékig kamattámogatást lehet igényelni. A legújabb kiírás alapján a jövőben 200 fiatal juthat házvásárlási támogatáshoz, és 1500 hektárnyi termőföld hitelből történő megvásárlását támogatják.