2024. április 25., csütörtök

R500

Kiállítás a reformáció 500. évfordulója alkalmából

Topolya Község Múzeumában szeptember 11-én, hétfőn Vajdaságot átfogó kiállítás nyílik a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A kiállítás szervezői pénteken sajtótájékoztatón számoltak be az ötlet megszületése óta eltelt kilenc hónap eseményeiről. Gazsó Hargita a múzeum vezetője, a kiállítás szerkesztője, Fekete Annamária szakmai munkatárs és Jovanović Andrea, a kísérőrendezvények programkoordinátora ismertette a megvalósulás lépéseit, valamint, hogy a megnyitót milyen események fogják követni egészen november 1-jéig.

Jovanović Andrea, Gazsó Hargita és Fekete Annamária a sajtótájékoztatón (Herceg Elizabetta felvétele)

Jovanović Andrea, Gazsó Hargita és Fekete Annamária a sajtótájékoztatón (Herceg Elizabetta felvétele)

Gazsó Hargita az ötlettől a megvalósulásig terjedő időszakot felidézve elmondta, hogy először csak Topolya község területéről gyűjtöttek tárgyakat, majd a Kiss Lajos Néprajzi Társaság által szervezett nyári konferencián eljutottak más vajdasági evangélikus és református településekre, és onnan is kaptak számos értékes tárgyat. Összesen 210 tárgy gyűlt össze12 településről, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Kúláról, Maradékról, Nagybecskerekről, Pacsérról, Pancsováról, Szabadkáról, Torontálvásárhelyről (Debelyacsáról), Újvidékről és Verbászról, valamint közgyűjteményekből. A múzeum 126 tárgy kiállítására ad lehetőséget, többek között festmények, kéziratok, dokumentumok, fényképek, Bibliák, vallási ereklyék, telepítéskori tárgyak kerülnek bemutatásra. Gazsó Hargita azt is hangsúlyozta, hogy nagy segítségére voltak a református lelkészek, és néhány, a területen kutató személy, akik megírták a kiállítás szövegét. Egy katalógus is készül, benne települések vallástörténetéről szóló írásokkal, melyet a kísérőrendezvények sorában fognak  bemutatni. A kiállítás tartalmazza dr. Szőke Anna fotóit is a vajdasági református és evangélikus templomokról.

A felszólalók arra is felhívták a figyelmet, hogy komoly csapatmunka eredménye a kiállítás: a projektmenedzser Vastag Tibor, a grafikus Szalma Viktória, a látványtervező Pesti Attila, a videó, az animáció készítője,Vanyúr Ákos is fontos szerepet kap, valamint a támogatók, a kivitelezők, de a Matica srpska, a Vajdasági Múzeum, a verbászi Művelődési Központ és Városi Múzeum, és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság is jelentősen hozzájárult létrejöttéhez.

A kísérőrendezvények két hónapon át várják a látogatókat. Móricz Árpád a huszitizmusról, Német Ferenc Szalay József nagybecskeri lelkész életéről fog előadást tartani, meghívták dr. Reisinger Jánost, aki Ki nekünk Arany János? című könyvét mutatja be, dr. Utasi Csilla a reformáció irodalmáról tart előadást, de Luther Márton életét és munkásságát bemutató filmvetítést is előirányoztak a szervezők, és gyermekfoglalkozások is lesznek.

Az Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmpályázat eredményhirdetése zárja majd az évfordulóhoz kötődő  két hónapos programsorozatot Topolyán. A topolyai Film–Múzeum civil szervezet 15–35 éves fiatalok számára meghirdette a 2017. évi pályázatát a reformáció évfordulója alkalmából, melynek címe RE:FORMATION (A köztünk élő újítókról).  Olyan emberekre kíváncsiak, akik a saját szakmájukban, területükön megreformálták a korábbi rendszert, megtalálták a hangot a kor kihívásaira, igazi újítók lettek. Az alkotók pályázhatnak egyénileg és csoportosan, egy vagy több filmmel, már meglévő vagy újabb filmmel. A filmek legfeljebb 3–10 percesek lehetnek. A pályamunkákat 2017. október 13-áig kell eljuttatni Topolya Község Múzeumába. Kapcsolat: +381 65 555 1285 (Gazsó Hargita).

A legjobb filmeket október 31-én, a reformáció napján Topolyán, a kiállítás kísérőrendezvényén, a VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon mutatják be és díjazzák.

A nagyszabású, R500 című kiállítás megnyitója sem lesz hagyományos, hétfőn 19 órakor ugyanis látványos, vetítéssel egybekötött szabadtéri megnyitót terveznek a múzeum melletti téren. A kiállítást Dolinszky Gábor, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese és Móricz Árpád, a bácskossuthfalvi Református Egyház lelkésze, valamint protestáns gyerekek és fiatalok nyitják meg. Fellép a Nyári Mozi Színházi Közösség Döbrei Dénes és Varga Heni táncprodukciójával.