2024. április 20., szombat

Ramush Haradinaj az új koszovói kormányfő

Három miniszteri tisztség jutott a szerbeknek

A koszovói parlament 61 támogató és 1 tartózkodó szavazattal megválasztotta az új kormány miniszterelnökévé Ramush Haradinajt. A szavazást követően az Önrendelkezés és a Koszovói Demokratikus Szövetség képviselői tiltakozásuk jeléül elhagyták a képviselőház termét.

A koszovói törvényhozásban egyébként 120-an foglalnak helyet.

Haradinaj kormányában 5 helyettes kormányfőnek és 21 minisztériumnak is hely jutott. A Szerb Lista tagjai 3 tárcát vezetnek majd a kormánykoalíció tagjaiként, elsődleges céljuk a szerb községek közösségének mielőbbi éltre hívása lesz majd. Erre lehetőséget adnak a kapott miniszteri tisztségek: Ivan Teodosijević helyi önkormányzati, Dalibor Jevtić nemzeti közösségi és szülőföldre való visszatéréssel megbízott, Nenad Rikalo pedig mezőgazdasági és erdőgazdálkodási miniszter lett.

Haradinaj kormányprogramjának ismertetése során szerbül szólalt meg, s azt üzente, az albánok mindig tiszteletben tartották a más nemzetiségűeket.

Szerbia a Koszovó területén elkövetett szerbellenes háborús cselekmények miatt tartja felelősnek az új kormányfőt, az első hivatalos belgrádi üzenetek szerint ez az álláspont nem fog változni, noha tiszteletben tartják a pristinai parlament döntését.