2024. április 18., csütörtök

Rendezvények éjjel-nappal

Zenta városnapi programja

A zentai csata 320. évfordulója, a város napja alkalmából a legtöbb rendezvényt szombattól hétfőig szervezik Zentán.

Pénteken megkezdődött és vasárnap zárul a nemzetközi hőlégballon-találkozó a vásártéren és a Népkertben. Szombaton még tart a pénteken kezdődött vásári forgatag a főtéren, 10 órától a városháza dísztermében folytatódik a szintén pénteken kezdődött tanácskozás a zentai csatáról.

Szombaton 9 órakor Ceglédi Rudolf polgármester fogadja az általános és középiskolás Vuk-díjas tanulókat, ugyanebben az időpontban tartják a Népkertben a zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők XXX. találkozóját, 10 órakor pedig a tájfutóbajnokság kezdődik. A városközpontban 10 órakor kincskereső, azaz helyismereti vetélkedő indul, amely szórakoztató, játékos rendezvény, s a város különböző pontjain folytatódik 15–30 éves fiatalok részvételével.

15-től 17 óráig tart a virágkötészeti verseny, az eredményhirdetést pedig 18 órakor tartják az Eltra volt üzlethelyiségében; 16 órától a községbeli hagyományőrző csoportok lépnek föl, 16.30-kor a balettiskolások következnek, majd 17 órakor a Merkur-Midnight tánccsoport gálaműsora.

A Civil falu 17 és 20 óra között várja vendégeit. A pravoszláv templomban 17 órakor gyászmisét tartanak a zentai csata évfordulójára. Ezt követően 18 órakor a főtéri nagyszínpadon a tornyosi Romano Drom Egyesület tánccsoportja és a Thurzó Lajos Általános Iskola gyermektánccsoportja tart bemutatót. 18.30-tól a Dolce Dance Nemzetközi Tánciskola ad gálaműsort. 19 órakor a Flamenco Táncklub látványos felvonulása és gálaműsora következik a Zentai Fúvószenekar közreműködésével.

Ezt követően a Tisza-partra vonulhat a közönség, mert ott szerepelnek a tűzzsonglőrök 20.20 és 20.45 között, s utána azonnal elkezdődik a tűzijáték.

A központi nagyszínpadon 21.30-kor kezdődik a Republic együttes koncertje; 23.30-kor a Fő téren és a Tiszavirág sétányon láthatja a közönség a fáklyás motoros fölvonulást. 23.45-kor az Allow együttes lép színpadra.

Vasárnap 9.30-kor indul a Tisza-parton a nemzetközi horgászverseny, 10 órakor pedig a Népkertben nemzetközi örömíjászverseny kezdődik a zentai Arcus Íjászszövetség szervezésében.

16 órától a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomnál a nagyszínpadon a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok bemutatkozását tekintheti meg a közönség; 19 órakor ugyanezen a helyszínen Ez az otthonunk címmel a REtrosonG énekegyüttes koncertje következik. Ezt követi 20 órakor a Létünk című táncszínházi előadás. Közreműködik egy vajdasági válogatott tánckar, kamara-táncegyüttes és a Fokos zenekar: Szerda Balázs, Cseszák László, Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Szabó András, Ricz Ármin. Táncosok: Pósa Emma, Nagy Dorottya, Kovács Franciska, Varga Viola, Patyerek Réka, Csabai Zsuzsanna, Cseszák Balázs, Linka Szabolcs, Gazsó Tibor, Bogdán Ádám, Patyerek Csaba. A műsorban Vajdaság újratelepítésének történetével foglalkoznak: a másfél évszázados török hódoltság utáni időszak népvándorlása hogyan alakította és befolyásolta táncunk, szokásaink és néphagyományunk arculatát.

Hétfőn, a városnapon 8.30-tól a Fő téren a Zentai Fúvószenekar ad ünnepi hangversenyt. 9 órakor a Városi Múzeumban a Budavári Önkormányzat által adományozott kiállítás nyílik meg A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk (1683–1697 / 1716–1718) címmel. Beszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 10 órakor kezdődik a városházán a községi képviselő-testület városnapi díszülése, amelyen részt vesz Áder János és Aleksandar Vučić államfő is. 12 órakor a Tisza-parti emlékhelyen megkondul az emlékharang, majd koszorúzás következik a két köztársasági elnök részvételével.

15 órakor Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom felszentelését tartják, ünnepi beszédet mond Potápi Árpád János államtitkár. Ugyanitt a nagyszínpadon 18 órakor a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ad ünnepi műsort. Táncoljatok! Ennél tömörebben, egyszerűbben és tisztábban aligha lehetne megfogalmazni egy táncegyüttes feladatát. A Hargita együttes ezzel a címmel készítette el azt a műsorát, amelyben táncosok vallanak a táncról. Irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített alkotásukat természetesen a mozgás, a tánc fogja össze egységes egésszé.