2024. április 19., péntek

Megújul a református templom tetőszerkezete Bácskossuthfalván

Közel tíz évvel ezelőtt készültek el a bácskossuthfalvi református templom restaurálási tervei. Mivel műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, az ide vonatkozó szabályzat alapján mindenre kitérő, rendkívül részletes és ezzel együtt költséges – közel 7 ezer eurós – műszaki dokumentációt kellett benyújtani, tudtuk meg Móricz Árpád helybeli lelkipásztorról. Miután a tervdokumentáció elkészült, az ezt követő időszak azzal telt, hogy felkutassák a kivitelezést támogató forrásokat.

– Néhány esztendővel ezelőtt annyira futotta az erőnkből és az anyagi lehetőségeinkből, hogy a tornyot sikerült felújítani, illetve megvásároltuk a templom-hajót borító cserepet. Külön kiemelném a Kanizsai Cserépgyár rendkívül dicséretes hozzáállását az ügyünkhöz. Mivel szakrális épületről van szó, 50 százalékos árengedményt kaptunk tőlük – hangsúlyozta a bácskossuthfalvi lelkész, aki elárulta azt is, hogy most a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma 10 millió forintos támogatásának köszönhetően még a nagy hidegek beállta előtt szeretnék a tetőszerkezeten tervezett munkálatokat befejezni.

A bácskossuthfalvi református templom 1822-ben kapta meg a mai formáját. Utoljára – valamikor a múlt század elején – palával fedték az épületet. Ez a technológia mára az építészetben elavult, illetve a valamikor színes és patinás tetőfedés teljesen tönkrement, porózussá vált, jelentős esőzések alkalmával beáztatva a templom mennyezetét.

– A restaurálási tervek kidolgozói megvizsgálták a tetőszerkezetet, és arra a megállapításra jutottak, hogy az építési elemek cseréjét éppen az utolsó pillanatban fogjuk véghezvinni. Illetve reménykedünk abban, hogy a pala megbontásával – mint ahogyan az ilyen jellegű munkafolyamat alatt előfordult már – nem vár ránk további kellemetlen meglepetés – mondta Móricz Árpád.

A napokban kerültek állványok a templomépület köré (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A napokban kerültek állványok a templomépület köré (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A templomot körbevevő állványzat első lépésben az épület központra néző részén, a torony alatti falaknál lett felállítva a napokban. A kivitelező – az esetleges csapadékos időjárástól tartva – szakaszonként szedi le a régi palát a hajórészről. Ez után a fedetlen részen kicserélik vagy megjavítják a tönkrement gerendákat és a léceket, majd felkerül az új – ugyanakkor táj-jellegű – cserépburkolat.

– A templom tetőzetének burkolata más lesz, mint amit megszokhattunk, hiszen ma már nem használatos a pala az építészetben. Kisméretű hódfarkú cseréppel helyettesítjük az egykor világos szürke és piros jellegű-, mára megkopott, elpiszkolódott tetőburkolatot. Ma is látszódik az egykori cikcakkos mintázat, ami az új tetőnél is látható lesz. Viszont a pala egykori szürke árnyalatát nem tudjuk visszahozni. A piros alapszínt zöld és fehér színű mintázat ékesíti majd – részletezte a lelkipásztor.

Tervezik a közeljövőben az ablakok cseréjét is. Jelenleg az árajánlatot várják erre vonatkozóan. A református templomon tervezett további munkálatok kivitelezésében egy németországi jótékonysági szervezet támogatására is számítanak a bácskossuthfalviak. A támogatók által erre vonatkozóan szervezett gyűjtés kimenetelén is múlik, hogy a jövő évben a kikelet milyen „köntösben” köszönti a reformátusok bácskossuthfalvi ékességét.

Nyitókép: A napokban kerültek állványok a templomépület köré (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)